Gotovo da nema blagdanskog stola u Hrvatskoj na kojem se ne nađe tradicionalna makovnjača, a ovih blagdana pripremite sočnu makovnjaču po receptu Josipa Gavrana s bloga Woodie Foodie.
Sastojci
Tijesto
- 20g suhog pekarskog kvasca
- 120g šećera (pažljivo čitajte recept)
- 280ml toplog mlijeka (pažljivo čitajte recept)
- 600g glatkog brašna
- 120g maslaca sobne temperature za tijesto
- 2 jaja
- ½ žličice soli
- korica jednog limuna
- 170g maslaca sobne temperature za premaz
Fil
- 130g šećera
- 10g vanilin šećera
- 300 g maka
- 300 ml vrućeg mlijeka
- 1 žličica domaćeg ruma
- 50 g maslaca sobne temperature za premaz
- šećer u prahu za posip
Priprema
U jednoj zdjelici vilicom sjedinite kvasac, polovicu mlijeka i polovicu šećera. Mlijeko ne smije biti prevruće! Ostavite sa strane na nekoliko minuta.
U međuvremenu u velikoj širokoj posudi ručno sjedinite brašno, drugu polovicu šećera, 120g maslaca, jaja, sol i koricu limuna. Kada ste dobili mrvičastu smjesu, dodajte ostatak toplog mlijeka i smjesu kvasca, pa ponovno ručno sjedinite.
Gotovi ste kada tijesto bez većih problema odvajate od posude. Prekrijte tijesto krpom ili prijanjajućom folijom pa ostavite na vrućem mjestu sat vremena. Možete zagrijati pećnicu na 120°C, ugasiti je, ubaciti posudu s tijestom unutra i zatvoriti. Nakon sat vremena, izvadite posudu i povećajte temperaturu u pećnici na 180°C. Tijesto kratko umijesite i razvaljajte u pravokutnik debljine 1cm. 170g maslaca ravnomjerno razmažite po cijeloj površini tijesta.
Slijedi fil od maka. Špatulom sjedinite šećere i mak, ulijte mlijeko i rum, pa još jednom dobro sjedinite. Mlijeko mora biti baš baš vruće. Ravnomjerno rasporedite smjesu po tijestu, zarolajte, pa prerežite na dva jednaka dijela. Maslacem premažite lim za pečenje dimenzija 20×30cm, ubacite makovnjaču, premažite i nju, pa ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na 40 minuta.
Kada je makovnjača gotova, najbolje bi bilo da je ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se ohladila, pospete šećerom u prahu i tek onda jedete.
U slast!
Fotografija: Woodie Foodie