U nejasnom objašnjenju rečeno je da je originalni, talijanski recept dostupan u svim zemljama osim u Njemačkoj, ali i da Ferrero radi na promjeni recepta s ciljem približavanja talijanskog recepta svim potrošačima.
Na Okruglom stolu o pravima potrošača koji je u petak održan u Zagrebu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Marie-Paule Benassi, direktorica Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Europskoj komisiji, istaknula je kako je kontroverza oko razlike u kvaliteti Nutelle ponajprije rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije te ukusa potrošača, javlja HINA.
Naime, rezultati raznih studija u prethodnih nekoliko godina pokazali su da u nekim državama članicama postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i zapadnih, odnosno novih i starih, članica. Osobiti je pak interes javnosti izazvala razlika u kvaliteti obožavanog čokoladnog namaza Nutella.
Međutim, na spomenutom Okruglom stolu, Benassi je istaknula kako su u razgovoru s Ferrerom saznali da postoje dva recepta za Nutellu, od koji je onaj originalni, talijanski, dostupan u svim zemljama, osim u Njemačkoj, u kojoj se koristi drugačiji recept. Isto tako, istaknula je da „Ferrero odsad radi na promjeni recept s ciljem približavanja talijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama“, dodavši pritom da ne postoji jasna definicija kvalitete u EU te kako puno toga ovisi o tradiciji i ukusu ljudi.
Prema izvješću koji je u rujnu prošle godine Europskom parlamentu predstavila hrvatska europarlamentarka Biljana Borozan vidljivo je da se kvaliteta istih proizvoda, među kojima je i Nutella, razlikuje ovisno o tomu prodaje li se na tržištima starih ili novih članica. Nutella koja je dostupna na našem tržištu, prema tom je izvješću, sadržavala veći udio sirutke, jeftinije sirovine od obranog mlijeka, čiji je udio bio veći u njemačkoj Nutelli.
U travnju ove godine Europska je komisjia predložila novi sporazum, tzv. New Deal, kojim bi se osigurali jednaki standardi za sve europske potrošače i objavio skup smjernica za primjenu propisa EU o hrani i pravim potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete.
Zakon EU-a o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da vjeruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se, primjerice, nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako su bitno različiti po sastavu i karakteristikama.
Izvor: Hina
Fotografija: Kate Bošković