Na blogu Tirkizna Ane Raguž pronašli smo recept za poznate išlere koji se pripremaju posebice u ovo blagdansko vrijeme, a koji će vašim gostima oduzeti dah.
Sastojci
Tijesto
- 140 g maslaca
- 200 g brašna
- 3 žlice kakao praha
- 70 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
Krema
- 3 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 250 ml mlijeka
- 30 g gustina
- 100 g maslaca sobne temperature
Glazura
- 150 g tamne čokolade
- 1 žlica ulja
Priprema
Od svih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto, napravite disk, omotajte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 1 sat.
U međuvremenu pripremite kremu. Izvadite maslac ih hladnjaka (mora biti sobne temperature).Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte malo mlijeka i gustin. Sjedinite. Ostatak mlijeka zakuhajte skoro do vrenja i dodajte kremu od žumanjaka. Miješajte konstantno na manjoj vatri dok ne dobijete puding. Maknite s vatre, prebacite kremu u staklenu posudu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Izmiksajte maslac sobne temperature koji je sada već jako kremast, dodajte polako žlicu po žlicu ohlađene kreme u maslac, najmanjom brzinom izmiksajte i povežite. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i ostavite na sobnoj temperaturi sa strane.
Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto (ne pretanko), okruglim kalupom cca. 4,5 cm vadite tijesto. Posložite ih u lim s manjim razmakom. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite od 13 do15 minuta. Ohladite.
Za glazuru na pari otopite tamnu čokoladu sa žlicom ulja.
Budući da na jedan kolutić išlera ide krema, drugi kolutić (vanjsku stranu) umočite u čokoladu i ostavite na rešetki da se stisne (budući da je vani hladno, ja sam rešetku stavila na terasu 5 minuta i glazura je bila potpuno tvrda).
Na jedan kolutić išlera nanesite kremu (kružno) pa poklopite nježno išlerom koji ima glazuru. Ostatak čokolade stavite u slastičarsku vrećicu bez nastavka, otkinite mali dio vrha vrećice i prošarajte išlere. Ukrasite ih još po vrhu s mljevenim pistacijama, bademima ili orasima (po želji).
Fotografija: Tirkizna