I utorak može biti dobar povod za raskošnu tortu, a upravo je takva neka nova torta koja nam stiže s bloga Od slatkoga slađe autorice Mirjane Šmit.
Sastojci
Biskvit
(ispeći 3 kore po 5 bjelanjaka)
- 5 bjelanjaka
- 5 žlica šećera
- 5 žlica mljevenih oraha
- 2 žlice oštrog brašna
Krema
- 15 žumanjaka
- 100 g šećera
- 1 prašak za puding od vanilije
- 2 žlice gustina
- 7 dl mlijeka
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g mliječne čokolade
- 250 g maslaca
- 150 g Plazme mljevene
I još
- 2 dl vrhnja za šlag
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 50 g bijele čokolade
Priprema
Biskviti
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. U čvrst snijeg lagano kuhačom umiješati mljevene orahe i brašno.
Na masnom papiru olovkom iscrtati krug veličine 28 cm, papir okrenuti i lagano nauljiti kistom. Izliti smjesu i poravnati. Koru peći oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Na isti način ispeći i ostale kore.
Krema
Mikserom umutiti žumanjke, šećer, prašak za puding i gustin. Preliti zakuhanim mlijekom i kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Skloniti s vatre i umiješati obje vrste čokolade. Ohladiti. U hladnu kremu miskerom umiješati već umućen maslac i mljeveni keks.
Umutiti 2 dl vrhnja za šlag.
Slaganje
Na okrugli pladanj staviti obruč za tortu i slagati redom koru, kremu i šlag. Ponoviti postupak te tortu završiti korom. Trećinu kreme potrebno je ostaviti za oblaganje torte.
Tortu hladiti u hladnjaku najmanje 12 sati, skinuti kalup, premazati tortu preostalom kremom te ukrasiti čokoladnom glazurom.
Čokoladna glazura
Crnu čokoladu i vrhnje topiti na pari, malo ohladiti i preliti tortu.
Bijelu čokoladu staviti u slastičarsku vrećicu i otopiti u mikrovalnoj pećnici.
Tortu preliti čokoladnom glazurom te bijelom čokoladom iscrtati koncentrične krugove, počevši od sredine. Čačkalicom izvlačiti crte, izmjenično od sredine prema rubovima torte i obrnuto.
Fotografije: Od slatkoga slađe