Šljive su nam uvijek rado viđen gost u kolačima, a ovaj jednostavan recept za pripremu kolača upravo sa šljivama s nama dijeli naš suradnik Darko Debić s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
- 500 g šljiva
- 175 g maslaca
- 120 g šećera (može i tamni)
- 2 vanilin šećera
- 3 jaja
- 175 g prženih mljevenih badema ili drugih oraščića
- 175 g oštrog brašna
- 1,5 čajne žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličice soda bikarbone
- 50 g grubo sjeckane tamne čokolade
I još
- 2 jušne žlice marmelade po izboru
- čokolada i rezani bademi za ukrašavanje
Priprema
Šest šljiva prepoloviti i izvaditi im koštice, ostaviti za kasnije. Ostatku šljiva izvaditi koštice i grubo ih nasjeckati.
U zdjelu staviti omekšali (može i u mikrovalnoj ili na sobnoj temperaturi) maslac i šećere, promiješati kuhačom ili mikserom. Dodati jaja, opet kratko promiješati, dodati bademe i brašno pomiješano s praškom za pecivo i soda bikarbonom. Sve dobro promiješati dok se ne sjedini u kompaktnu masu. Umiješati sjeckane šljive (ne one na pola) i čokoladu, smjesu izliti u kalup za torte veličine 24 cm obložen papirom za pečenje. Poravnati i na vrh staviti 12 polovica šljiva tako da je kora u dodiru sa tijestom. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C, 40 do 50 minuta. Nakon 40 minuta probati čačkalicom je li kolač pečen.
Kad se kolač malo ohladi marmeladu otopiti u mikrovalnoj i premazati po kolaču, ukrasiti čokoladom i bademima.
Fotografija: Samo jedan griz