Dizano tijesto i miris cimeta pravi su izbor za jednu divnu, slatku nedjelju stoga smo sigurni da će vas osvojiti ovaj recept koji potpisuje Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Tijesto
- 25 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml toplog mlijeka
- 600 g brašna
- 200 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
Nadjev
- 200 g smeđeg šećera
- 150 g omekšalog maslaca
- 2 velike žlice cimeta
- korica jednog limuna
Premaz
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
Glazura
- 100 ml vode
- 100 g šećera u prahu
Priprema
Tijesto
Izmrvite svježi kvasac u manju zdjelicu, dodajte malo toplog mlijeka, šećera i brašna (oduzmite od ukupne količine). Pustite da se uzdigne, desetak minuta.
Miksajte jaja sa šećerima, dodajte toplo mlijeko, brašno otopljeni maslac i sol. Miksajte s nastavkom za tijesto 10 minuta.
Morate dobiti fino, mekano tijesto koje se odvaja od zdjele. Zdjelu zatvorite s prozirnom folijom i ostavite na toplom 1 sat da se tijesto udupla.
Nadjev
Miksajte šećer i omekšali maslac, dodajte cimet i koricu limuna.
Slaganje
Nakon sat vremena tijesto prebacite na pobrašnjelu radnu površinu i razvaljajte ga na pravokutnik debljie 0,5 cm. Namažite ga pripremljenim nadjevom.
Tijesto preklopite po trećini s obje strane (kao na fotografiji).
Oštrim nožem isjecite trakice širine cca 3,5 cm.
Svaku trakicu prerežite dva puta po duljini (dobit ćete 3 trakice). Od svake trakice ispletite pletenice. Ponovite postupak dok ne potrošite sve trakice.
Pletenicu uvijte u pužića (kao na fotografiji) i stavite u nauljene kalupe za muffine. Ostavite pletenice da narastu još pola sata do sat vremena.
Premaz
Premažite ih umućenim jajem i mlijekom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite ih 25 minuta na 180°C dok ne dobiju zlaćanu boju.
Glazua
U međuvremenu pripremite šećernu glazuru. U lončiću zakuhajte vodu i šećer u prahu dok ne dobijete svijetli sirup. Premažite još vrele cimet pletenice vrućim sirupom. Ohladite i uživajte!
Fotografije: Tirkizna