Ljeti i ponedjeljak može biti pravi povod za slatku proslavu, a mi danas za to biramo ovaj mousse s malinama po receptu Mirjane Marčinko s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Mousse
- 300 g čokolade za kuhanje
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 listića želatine
- maline
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 8 g mljevene bijele želatine
- 70 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 100 g glukoznog sirupa
- 70 dl vode
Priprema
Mousse
Čokoladu preliti s 200 ml vrućeg slatkog vrhnja, ostaviti 5 minuta te miješati dok ne postane jednolična smjesa. Ohladiti.
Želatinu preliti mlakom vodom (oko 100 ml) i ostaviti 5 minuta. Procijediti te želatinu otopiti na laganoj vatri.
U čokoladnu smjesu dodati 300 ml slatkog vrhnja te mutiti mikserom. Dodati i otopljenu želatinu. U silikonski kalup uliti malo smjese, premazati stijenke kalupa pomoću žlice i složiti 3 maline. Kalup napuniti kremom i izravnati. Hladiti u zamrzivaču.
Glazura
Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti 5 minuta. Slatko vrhnje, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu. Glukozu, preostalu vodu i šećer kuhati do 103 ˚C te preliti smjesu s čokoladom, vrhnjem i želatinom. Nakon 5 minuta sve sjediniti štapnim mikserom. Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice.
Ohladiti na 32 ˚C i preliti mousse. Mousse iz zamrzivača staviti na rešetku ispod koje stavimo papir za pečenje i pekač. Preliti glazurom pa nakon nekoliko minuta prebaciti na tanjure za serviranje.
Hladiti u hladnjaku najmanje 2 sata.
Fotografija: Od slatkoga slađe