Karamel roladu od jabuka na naš portal donosi Lidija Osmak s bloga Gurmanka – isprobajte ovaj recept i vi.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 8 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 6 žlica glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 2 žlice vode
- 1 žlica ulja
Nadjev od jabuka
- 6 jabuka
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica cimeta
Karamel
- 200 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
I još (za dekoraciju)
- 150 ml slatkog vrhnja
- 3 žličice šećera u prahu
- 1 žličica cimeta
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, dodajte prstohvat soli i izradite bjelanjke u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi mikserom izradite žumanjke i šećer dok ne posvijetle, dodajte brašno i prašak za pecivo te promiješajte i na kraju umiješajte vodu i ulje.
Rukom zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Biskvit pecite na 200°C oko 10 minuta dok ne dobije lijepu boju, odvojite ga od papira, ali zatim ponovo zarolajte u isti taj papir i ostavite da se ohladi.
Nadjev od jabuka
Ogulite jabuke i narežite ih na sitne kockice.
Na otopljeni maslac dodajte smeđi šećer, cimet i jabuke te pirjajte dok jabuke ne omekšaju. Ostavite smjesu za nadjev da se ohladi.
Karamel
Na srednje jakoj vatri otopite šećer dok ne dobijete karamel jantarne boje. Ugrijano vrhnje polako ulijevajte u karamel jer će doći do burne reakcije prilikom miješanja. Na laganoj vatri ga kuhajte dok se sav šećer ne otopi. Ako je potrebno procijedite ga i ostavite da se malo ohladi.
Postupak slaganja
Ohlađeni biskvit premažite nadjevom od jabuka i prošarajte karamel umakom.
Zarolajte roladu i premažite je tučenim slatkim vrhnjem te ukrasite karamelom.
Prije serviranja roladu dobro ohladite.
Fotografija: Gurmanka