Naša suradnica Bojana Matek donosi nam predivan recept za sasvim poseban tiramisù – onaj od pistacije i malina. Evo kako ga možete pripremiti i vi.
Sastojci
- 4 žumanjka
- 120 g šećera
- 500 g mascarponea
- 500 ml vrhnja za šlag
- mahuna vanilije ili žličica paste
- 200 g kreme (namaza) od pistacija
I još
- cca 400 – 500 ml mlijeka
- rum (4 žlice)
- 1 paket piškota (400 g)
- 250 g malina
- sjeckane pistacije
Priprema
Žumanjke istući sa šećerom na pari dok se ne utrostruče i pobijele. Stavljamo manje šećera nego u klasični tiramisù jer je krema od pistacija sama po sebi slatka zbog bijele čokolade.
Prohladiti ih.
Mascarpone umiksati, a zatim dodati i vrhnje za šlag pa miksati nekoliko minuta dok smjesa ne bude čvrsta, ali još uvijek pomalo tekuća. Sada dodati pastu od vanilije i kremu od pistacija i dobro ju umiješati.
U mlijeko umiješati ruma po ukusu, ja sam stavila 4 žlice.
Piškote umakati u mlijeko, složiti na dno kalupa. Prekriti ih dijelom kreme pa po kremi posložiti maline.
Ostatak piškota umočiti u mlijeko, poslagati u novom sloju i ponovno prekriti ostatkom kreme. Kremu posuti sjeckanim pistacijama i s malo kreme/namaza od pistacija te po želji ukrasiti s još malina.
Hladiti u hladnjaku minimalno 5 sati.
U slast!
Fotografije: Bojana Matek