Mirisi pite od jabuka mnoge od nas vode u sretne dane djetinjstva i stoga vam danas donosimo recept naše suradnice Ane Raguž s bloga Tirkizna za pitu od jabuka obogaćenu slastičarskom kremom.
Sastojci
Tijesto
- 250 g brašna
- ½ praška za pecivo
- 50 g mljevenih badema
- 70 g šećera u prahu
- korica jednog limuna
- 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1 jaje
Karamelizirane jabuke
- 4 jabuke
- 1 žličica cimeta
- 50 g smeđeg šećera
- 60 g maslaca
Slastičarska krema
- 3 žumanjka
- 60 g šećera
- 2 velike žlice gustina
- 350 ml mlijeka
- 1 vanillin šećer
Priprema
Tijesto
Od svih sastojaka za tijesto zamijesite (brzo) kompaktnu kuglu. Napravite od kugle disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
Karamelizirane jabuke
Ogulite jabuke, očistite ih od peteljki i koštica. Narežite jabuke na sitne kockice, stavite u lončić s maslacem, šećerom i cimetom te miješajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju. Maknite s vatre, stavite u staklenu zdjelu i ohladite na sobnoj temperaturi.
Slastičarska krema
Miksajte žumanjke sa šećerima, dodajte gustin i malo mlijeka, sve lijepo sjedinite. U lončiću zakuhajte ostatak mlijeka gotovo do vrenja, dodajte smjesu sa žumanjcima i miješajte na srednjoj vatri dok ne dobijete puding. Maknite s vatre, prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.
Slaganje
Izvadite hladno tijesto iz hladnjaka i odvojite manji dio koji ćete naribati po vrhu (zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u zamrzivaču).
Kalup za tart premažite maslacem i pospite brašnom, razvaljajte tijesto na veličinu kalupa. Tijesto premažite slastičarkom kremom, na kremu posložite karamelizirane jabuke. Na jabuke naribajte tijesto iz zamrzivača.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite pitu do zlatnožute boje (40 minuta). Izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu.
Fotografija: Ana Raguž