Na blogu Mystic cakes autorice Natalije Milodanović pronašle smo zanimljiv recept za austrijski kolač s makom bez brašna.
Sastojci
Biskvit
(promjera 22 cm)
- 175 g maslaca (ili margarina)
- 50 g šećera u prahu
- 1 rum šećer
- 5 jaja
- naribana korica limuna
- 100 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 100 g mljevenih oraha
- 200 g mljevenog maka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
Glazura
- 150 ml slatkog vrhnja
- 150 g čokolade za kuhanje
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U posudu stavite maslac sobne temperature, šećer u prahu i rum šećer pa pjenasto izmiksajte. Potom dodajte jedan po jedan žumanjak i naribanu koricu limuna i sve izmiksajte u pjenastu smjesu. Napomena: Umjesto rum šećera može vanilin šećer i jedna žlica ruma.
Dodajte mljevene pečene lješnjake, mljevene orahe i mak koje ste prethodno sjedinili i sve dobro izmiješajte mikserom. Posudu ostavite sa strane.
U drugoj posudi čistim nastavcima za mikser izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, uz dodatak soli i postepeno dodavajući šećer. Miksajte dok se sav šećer ne otopi.
Sada u prvu posudu dodajte trećinu snijega od bjelanjaka i špatulom lagano miješajte da malo omekšate smjesu. Potom dodajte drugu trećinu snijega i opet izmiješajte i na kraju dodajte i ostatak i sve lijepo sjedinite lagano miješajući špatulom.
Uzmite okrugli kalup promjera 22 cm i obložite mu dno papirom za pečenje, a stranice premažite s malo maslaca. Ulijte smjesu i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva, ukupno oko 45 – 50 minuta.
Provjerite poslije 20 minuta pa kolač prekrijte aluminijskom folijom ako je gornja površina već dobila boju, kako ne bi dalje gorjela te kolač pecite dalje. Provjerite čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće – kolač je gotov ako čačkalica iz sredine izađe suha.
Kolač izvadite iz kalupa i ohladite na žici za hlađenje, a potom ga prelijte čokoladnom glazurom.
Napomena: Ja sam pravila umanjenu mjeru za kalup promjera 17 cm, a vi po želji možete peći kolač i u manjem pravokutnom kalupu. Ako niste sigurni koliki kalup vam treba, provjerite koristeći konverter.
Glazura
Slatko vrhnje ulijte u lončić i zagrijte do vrenja, ali pazite da ne proključa. Skinite s vatre pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i ostavite tako da odstoji minutu. Potom pjenjačom miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatku glazuru. Ostavite da se ohladi 15-ak minuta.
Ohlađenu glazuru izlijte na sredinu kolača i žlicom rasporedite tako da po malo curi i sa strane. Ako želite, možete glazuru preliti i dok je kolač u kalupu. Kolač stavite u hladnjak na kratko da se glazura stegne pa ga izrežite na kriške.
Fotografije: Mystic Cakes