Samo šest mjeseci nakon što ju je 50 Best Restaurants proglasio najboljom slastičarkom u Latinskoj Americi 2022., Pía Salazar proglašena je najboljom slastičarkom svijeta 2023. na istoj ljestvici medija.
Nagradu za najbolju slastičarku svijeta po izboru The world’s 50 Best Restaurants osvojila je Pía Salazar. Ovom nagradom prepoznaje se i nagrađuje talent i izvrsnost u području deserata i slastica, a dodjeljuje ju Akademija sastavljena od 1.080 neovisnih stručnjaka iz restoranske industrije i gurmana-putnika iz cijeloga svijeta.
Ova je slastičarka rođena u Cuenci u ekvadorskim Andama, a poznata je po tomu što jako cijeni proizvode iz svoje zemlje te istražuje i i eksperimentira sa širokim rasponom sastojaka.
U svom restoranu Nuema, koji je 2014. otvorila zajedno s Alejandrom Chamorrom, s kojim ima troje djece, kombinira slatke i slane okuse što rezultira jelima poput poriluka s limunskom verbenom i mahunama tonke, bijelih morskih algi s crnim češnjakom i kvascem te cvijetom naranče s kasavom i sličnim neobičnim te naizgled nespojivim kombinacijama okusa.
Upravo ova nagrada dokaz je svim skepticima da naizgled nespojivi sastojci, poput deserta s gljivama, mogu biti vrlo ukusni i zanimljivi. Osim što se okrunila titulom najbolje slastičarke svijeta, i njezin se restoran našao na 79. mjestu na listi 100 najboljih restorana na svijetu.
Titulom najboljeg slastičara svijeta, prema The world’s 50 Best Restaurants, prethodnih su se godina okitili René Frank (2022), Will Goldfarb (2021), Jessica Préalpato (2019) te Cédric Grolet (2018).
Izvor: sogoodmagazine.com, theworlds50best.com
Fotografija: theworlds50best.com