Iako kalendarski još nije počelo ljeto, nama je po temperaturi ljeto odavno počelo. Stoga smo odlučili pripremiti ovu (ne)savršenu ljetnu tortu – nesavršenu zbog izgleda, a savršenu kao lagani izbor za vruće ljetne dane.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g glatkog brašna
Krema
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 4 jaja
- 80 g oštrog brašna
I još
- 5-6 banana
- limun
- šećer u prahu
Priprema
Biskvit
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom i ostavite je da se ugrije.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer pa ih pjenasto izmiješajte. Malo po malo dodajte im i brašno pa sve dobro izmiješajte. U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa žlicom malo po malo dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, ručno miješajući.
Kalup za torte promjera 26 centimetara poprskajte uljem u spreju (ili obložite papirom za pečenje ili maslacem i brašnom) pa pripremljenu smjesu za biskvit ulijte u kalup. Smjesu poravnajte pa kalupom nekoliko puta udarite po ravnoj podlozi kako bi izašli mjehurići zraka.
Pecite u ugrijanoj pećnici oko 25-30 minuta (čačkalicom provjerite je li biskvit pečen).
Krema
U lonac stavite 250 ml mlijeka i šećer. Mahunu vanilije uzdužno rastvorite po sredini, očistite sjemenke pa ubacite u mlijeko i stavite kuhati.
U međuvremenu razdvojite bjelanjke i žumanjke te izmiješajte žumanjke s brašnom i preostalih 250 ml mlijeka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Prokuhano mlijeko pomaknite s vatre, dio dodajte smjesi od žumanjaka pa izmiješajte pjenjačom, a zatim dodajte i preostalo mlijeko pa dobro izmiješajte. Posudu stavite na lonac s vodom te kuhajte na pari stalno miješajući pjenjačom dok ne dobijete gustu smjesu poput palente. Na kraju, ručno miješajući dodajte snijeg od bjelanaca. Prekrijte kremu prozirnom folijom (foliju stavite izravno na kremu da se ne bi stvorila korica) i ostavite da se dobro ohladi.
Slaganje
Očistite banane i izrežite ih na kolutiće te poprskajte limunom kako ne bi pocrnile.
Biskvit vodoravno razrežite na tri dijela pa prvi dio stavite na tanjur za posluživanje. Oko biskvita postavite rastezljivi obruč za torte. Polovicu kreme izlijte preko biskvita, poravnajte pa poslažite banane.
Na banane postavite drugi dio biskvita pa ponovite postupak s kremom i bananama. Na vrh stavite treći dio biskvita pa tortu spremite u hladnjak do posluživanja (barem nekoliko sati).
Prije posluživanja izvadite tortu iz hladnjaka, uklonite rastezljivi obruč, poravnajte kremu na bočnim stranama torte te pospite vrh torte šećerom u prahu i poslužite.
Napomena
Umjesto banana, možete koristiti neko drugo voće po vlastitom izboru.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]