Na blogu Pregacha autorice Irene Gavran našli smo recept za ovu divnu čokoladnu tortu s bananama koja, kako sama autorica kaže, izgleda veliko, ali nestaje brzinom munje.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Biskvit
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 4 žlice skuhane i ohlađene kave (ili vode)
- 100 g ulja
- 150 g glatkog brašna
- 25 g oštrog brašna
- 40 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
Čokoladna krema
- 600 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 400 g milerama
Ganache
- 200 g tamne čokolade
- 300 g vrhnja za šlag
I još
- oko 5 – 6 banana
Priprema
Biskvit
Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje (i dno i stranice). Pećnicu upalite na 180 stupnjeva (kod mene s ventilacijom).
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane.
Žumanjcima dodajte šećer, kavu (ili vodu) i ulje, pa miksajte dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. Dodajte prosijane suhe sastojke i miksajte da se sve sjedini.
Na kraju, ručno miješajući špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu istresite u kalup, poravnajte i pecite 30-35 min.
Biskvit izvadite, ohladite i prerežite na 3 jednaka dijela.
Čokoladna krema
Stavite kuhati 500 ml mlijeka i šećer. Preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte s praškom od pudinga. Kad mlijeko zakuha, dodajte mu mlijeko s pudingom i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
U vruće dodajte mileram i miješajte dok se krema ne ujednači i postane bez grudica.
Kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Ganache
Ugrijte vrhnje za šlag skoro do vrenja pa dodajte sitno sjeckanu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači pa ga ostavite da se ohladi (ja hladim u hladnjaku, ali pazim da ostane maziv, recimo do sobne temperature se mora ohladiti).
Slaganje
Ohlađenu kremu dobro promiješajte da opet postane fino kremasta i svilenkasta.
Ohlađeni ganache promiješajte da postane lijepo maziv.
Banane ogulite i narežite na tanke šnitice.
Uzmite jedan biskvit, stavite ga na tanjur za posluživanje. Vratite obruč od torte (koji možete obložiti papirom za pečenje, acetatnom folijom radi lakšeg vađenja torte), pa biskvit namažite s ¼ ganachea.
Zatim namažite s ¼ kreme. Poslažite banane u jednom sloju pa premažite s još ¼ kreme.
Stavite drugi biskvit i opet ide: ¼ ganachea, ¼ kreme, banane, ¼ kreme (znači, potrošili smo svu kremu od pudinga).
I na kraju ide biskvit i ½ ganachea.
Fotografije: Pregacha