Recept za ovu neuobičajenu verziju Pavlove torte donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Kora
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 50 ml hladne vode
- 250 g šećera
- 1 žlica octa
- 1 žlica gustina
Diplomat krema
- 5 žumanjaka
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 60 g gustina
- 500 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
Lemon curd
- sok i korica jednog limuna
- sok jedne naranče
- 100 ml vode
- 1 žumanjak
- 20 g gustina
- 40 g maslaca
- 50 g šećera
Priprema
Pećnicu zagrijte na 160 C, a na lim za pečemnje stavite papir za pečenje na koji ste na naopaku stanu nacrtali krug željene veličine. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli na najvećoj brzini u čvrsti snijeg. Dodajte polako hladnu vodu. Malo po malo dodajte šećer i miksajte oko 10 minuta dok se sav šećer ne otopi te smjesa ne postane sjajna.
U bjelanjke dodajte ocat i gustin te umiješajte mikserom na najmanjoj brzini. Dobiveni šaum od bjelanjaka prebacite na papir za pečenje i oblikujte špatulom “planinu”. Na vrhu dobivene “planine” napravite malo udubljenje, a stranice oblikujte tako što ćete špatulom povlačiti šaum prema gore. Stavite koru u pećnicu i smanjite temperaturu na 140 C. Pecite ju oko sat vremena. Bitno je ne otvarati pećnicu prilikom pečenja. Kad je gotova izgasiti pećnicu, a koru ostaviti u pećnici još sat vremena.
Za kremu pomiješajte žumanjke sa šećerima i gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite na vatru do vrenja i dodajte žumanjke. Miješajte do izgleda pudinga. Dobro ohladite. U ohlađenu kremu dodajte 200 ml slatkog vrhnja koje ste prethodno istukli u čvrst snijeg.
Za lemon curd pomiješajte limunov sok, limunovu koricu i sok jedne naranče sa vodom, žumanjkom i gustinom pa kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite sa pare i umiješajte maslac, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
Koru za Pavlovu prebacite na tanjur za posluživanje, pažljivo napravite udubinu na vrhu kore te je napunite diplomat kremom, a preko toga stavite lemon curd pa pospite bobičastim voćem po želji.
Fotografija: Tirkizna