Danas vam donosimo recept za nesvakidašnji kolač s jagodama koji jednostavno morate isprobati, a čiji recept s nama dijeli Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
- 500 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- 180 g pšeničnog griza
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 80 g šećera
- 100 g maslaca
- 225 g jagoda
Priprema
U lonac ulijte mlijeko i slatko vrhnje, dodajte 50 g maslaca i stavite na vatru da provrije. Skinite s vatre i postepeno dodajte pšenični griz, sve vrijeme miješajući pjenjačom. Vratite na srednju vatru i kuhajte kratko, minutu-dvije dok se ne zgusne. Vrlo brzo ćete dobiti gustu smjesu. Skinite s vatre i ostavite sa strane da se malo prohladi.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom. Kad se malo zapjeni, dodajte vanilin šećer i umutite čvrst snijeg. Ostavite sa strane.
U posudu sa žumanjcima dodajte šećer i omekšali maslac sobne temperature (100 g) pa pjenasto umutite mikserom nekoliko minuta.
U mlaki griz najprije dodajte smjesu od žumanjaka i pjenjačom dobro izmiješajte da se sjedini. Potom dodajte i snijeg od bjelanjaka u 3 – 4 navrata, dodajući malo po malo i pažljivo miješajući pjenjačom da ne izbijete sav zrak iz snijega. Sjedinite u glatku smjesu.
Uzmite manji lim za pečenje dimenzija 25 × 18 cm ili neki sličan i dobro ga podmažite maslacem. Ulijte smjesu i poravnajte.
Svugdje po vrhu ravnomjerno nabacajte oprane jagode prethodno isjeckane na sitnije kockice. Blago ih utisnite prstima u smjesu.
Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 45 minuta. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi i možete ga servirati već mlakog. Po želji ga pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Mystic Cakes