Današnji recept za New York cheesecake s nama dijeli Marina Obradović.
Sastojci
Kore
- 90 g rastopljenog maslaca
- 200 g petit keksa
- 25 g smeđeg šećera u prahu
- prstohvat soli
Krema
- 200 g smeđeg šećera u prahu
- 525 g Philadelphia sira classic (3 paketa po 175 g)
- 300 ml masnijeg kiselog vrhnja (22% mm)
- 3 jaja
- 3 žličice ekstrakta vanilije
- 50 g glatkog brašna (prosijanog)
Priprema
Maslac stavite topiti u mikrovalnu ili na paru. Za to vrijeme sameljite kekse ručno ili u blenderu. Također u blenderu sameljite smeđi šećer.
Pomiješajte sve sastojke za koru te smjesu utisnite u kalup za tortu promjera 25/26 cm i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Prije nego krenete pripremati kremu, upalite pećnicu na 180°C.
Za kremu također sameljite smeđi šećer pa ga umiješajte u krem sir i 200 ml kiselog vrhnja. Miješajte mikserom pa dodajte jedno po jedno jaje neprestano miksajući.
Dodajte ekstrakt vanilije i na kraju prosijao brašno. Dobro promiješajte da ne bude grudica.
Smjesu izlijte na ohlađenu koru od keksa i stavite peći 55 minuta. Kolač je gotov kada rubovi i gornji dio postanu zlatno žuti.
Izvadite kolač iz pećnice, potpuno ohladite pa premažite ostatkom kiselog vrhnja. Čuvajte ga u hladnjaku.
Fotografije: Marina Obradović