Novi tjedan započinjemo cheesecakeom sa sirupom od višanja po receptu Nikoline Jagić s bloga Nikolina’s kitchen.
Sastojci
Podloga
- 200 g petit keksa
- 80 g maslaca
- 65 g šećera
- malo soli
Prva fila
- 600 g krem sira ABC
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 2 limuna ili 1 limun šećer (ako nemate domaći limun, radije koristite limun šećer)
- 150 g šećera
Druga fila
- 400 ml milerama
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- sirup od višanja
- 200 g višanja
- 3 žlice šećera
- 1 mala žličica ekstrakta vanilije
- 50 ml vode
- 2 pune žličice gustina + još 50 ml vode
Priprema
Razmrviti kekse i pomiješati sa otopljenim maslacem i šećerom. Utisnuti smjesu u kalup za torte.
Sir izraditi mikserom, dodati jedno po jedno jaje, vanilin šećer i šećer. Uliti smjesu u kalup i peći na 180°C dok se nadjev stisne oko rubova, a ostane još malo drhtav u sredini. Kod mene je to nekih 25-30min. Izvaditi van i ostaviti 5 min da se ohladi.
Za to vrijeme pomiješati mileram šećer i vanilin šećer i premazati tortu odozgora.
Vratiti još 10 minuta u pećnicu.
Kada je gotovo staviti tortu hladiti.
Sirup od višanja
Višnje, šećer, vaniliju i vodu sam kuhala na laganoj vatri nekih 10 minuta. Zatim sam u drugoj posudi pomiješala gustin i drugih 50 ml vode i stavljala žličicu po žličicu iu sirup i miješala. Dodavati tako dok ne dobijete gustoću koju želite. Nisam ništa miksala.
Zamislila sam si to ovako sa višnjama u sredini, i malo gušćim sirupom koji se preljeva po torti. Nisam htjela ovaj puta koristiti želatinu, niti da taj sirup bude pregust. Vi ako želite možete koristiti više višanja po cijeloj torti.
Mjere su dovoljne za kalup od 26 cm, ja sam radila sada u kalupu od 20 cm i jo 6 mini cheesecake torta u čašicama.
Fotografije: Nikolina’s kitchen