Iako na našem portalu imamo već niz recepata za krafne, vjerujemo da će vam dobro doći još jedan – ovaj put s potpisom Petre Demo sa stranice Sweet table & decor by P&M.
Sastojci
(za 35 komada)
- 150 ml toplog mlijeka
- 3 kockice kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica brašna
- 500 g oštrog brašna
- 500 g glatkog brašna
- 8 žumanjaka
- 150 g šećera
- 3 vanili šećera
- prstohvat soli
- 300 ml toplog mlijeka
- 120 g rastopljenog maslaca
- korica naranče
- korica limuna (po želji)
- 3 žlice ruma
Priprema
Prije svega aktivirajte kvasac – kvascu s jednom žličicom brašna i jednom žličicom šećera dodajte toplo mlijeko i ostavite da se aktivira.
Kad vam se kvasac aktivira, dodajte ga u gore navedene sastojke.
Možete miješati mikserom (spiralnim nastavkom). ali ja najviše volim rukom, onda sam baš sigurna.
Tijesto vam se ne smije lijepiti za ruke. Ukoliko je potrebno, slobodno dodajte još malo brašna.
Zamiješano tijesto pokrijte te pustite na toplome barem 45 minuta.
Nakon toga ga premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na 1 cm debljine.
Kalupom ili čašom izrežite željeni oblike krafne. Prekrijte krpom i pustite opet petnaestak minuta da se diže.
Nakon toga, okrenite ih na drugu stranu i ponovno ostavite 15 minuta.
Za to vrijeme već možete pripremiti ulje. Bitno je da nije pregrijano. Pomoću kuhače provjerite, ako vam se stvaraju mali mjehurici znači da je dovoljno ugrijano (ja sam pekla na indukciji na 6).
Gornju stranu krafne ubacite u ulje, cca 2 minute, obavezno stavite poklopac, zatim ih okrenite još minutu bez poklopca.
Bitno je da ne zagore.
Punite po želji.
Fotografija: Petra Demo