Hrvatska spisateljica Nataša Jukić na svom Facebook profilu objavila je predivnu priču o orahnjači koja to nije i emocijama koje ovaj kolač izaziva.
Nataša Jukić dobro je poznato ime hrvatskim malim i velikim čitateljima, a osim što oduševljava svojim ukoričenim djelima, nerijetko na Facebooku sa svojim prijateljima i pratiteljima dijeli zanimljive crtice iz svog života.
Tako je nedavno podijelila priču o orahnjači koju je u božićno vrijeme pripremala svojoj babi, a koja zapravo i nije bila orahnjača već – bajamača.
Priču koja grije srce prenosimo u cijelosti, a u nastavku pronađite i recept za ovaj, sasvim poseban, kolač
„Baba nije smjela jesti slatko. Barem ne u onoj mjeri u kojoj je imala potrebu, te istu potrebu i zadovoljavala.
Svakog mi prosinca ožive naši razgovori.
„Jesi učinila orahnjaču, ljubavi babina?“
„Jesam, a kako bih ti došla bez nje.“
„Niko ne zna učinit orahnjaču ka’ ti. Jedino me tvoja ne grize za stumik (želudac, nap.a.) i nemam joj zamjerke.
Daj odriži mi odma jednu fetu…mmmmm, lipo miriše…“
Nikad joj nisam rekla da je moja „orahnjača“ od samih bajama i čokolade, a orah joj ni blizu došao nije.
Interno, nas troje doma, zovemo je Bajamača.
A baba joj se svakog prosinca veselila, skoro onoliko koliko bi se ja veselila vidjeti je kako se sretno, jedući je, od čiste sreće smije.“
Bajamača
Sastojci
- 1 maslac + malo mlijeka
- 2 kocke kvasca
- 100 ml mlijeka
- 1 žličica šećera
- 4 cijela jaja
- 300 g šećera
- naribana korica limuna
- 1 kg glatkog brašna
- malo soli
Fil
- 1 kg mljevenih bajama
- 1 šaka čokolade u prahu
- malo ruma
- 1 vanilin šećer
- 200 g smeđeg šećera
- 200 ml vrućeg mlijeka
Priprema
Maslac otopiti u malo toplog mlijeka. Kvasac staviti dizati u 100 toplog mlijeka, s jednom žličicom šećera.
Izmiješati jaja, šećer, naribanu koricu limuna i u to dodati dignuti kvasac i otopljeni maslac. Sve dodati u brašno s prstohvatom soli pa zamijesiti tijesto.
Ostaviti da se diže na toplom.
Naraslo tijesto podijeliti u 4 dijela, razvaljati na otprilike 1 cm debljine i filovati.
Fil
Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Slaganje
Fil ravnomjerno namazati po tijestu- dakle, dobijete 4 štruce te zarolati tijesto u oblik rolade i ostaviti još jednom dizati.
Peći na 170° oko 40 minuta.
Fotografija: Roko Jukić