Recept za njemačku tortu od sira, uz malu tajnu kako da nadjev ne popuca, donosi nam Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
(za tortu promjera 28 cm)
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 60 g šećera
- 110 g maslaca
- 1 jaje
- vanilija
Nadjev
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 175 g šećera
- 60 g kukuruznog škroba
- 800 g svježeg sira
- 300 g kiselog vrhnja (što masnije)
- kora 1 limuna
- malo soka od limuna
- vanilija
I još
- šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto
Pripremite tijesto tako da prvo dobro promiješate brašno, šećer i maslac, a zatim dodate jaje i vaniliju i umijesite jednoliko tijesto. Omotajte prozirnom folijom i pustite u hladnjaku da odmara sat vremena.
Izvadite tijesto, lagano ga premijesite da omekša i razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na cca 0,5 cm debljine. Prebacite tijesto u namašćeni kalup promjera 28 cm i utisnute ga u dno i dio ruba. Dno malo probodite vilicom pa ubacite u pećnicu na 170°C oko 15 minuta.
Nadjev
Od bjelanjaka i mrve soli napravite čvrsti snijeg pa umiksajte šećer i na kraju škrob.
Žumanjke, sir, vrhnje naribanu koricu limuna i sok te vaniliju umiksajte da bude kremasto i zatim lagano špatulom, na 2 puta umiješajte smjesu od tučenih bjelanjaka.
Slaganje
Nakon 15 minuta izvadite tijesto iz pećnice i preko njega izlijte nadjev i lijepo ga rasporedite. Vratite u pećnicu i pecite još cca sat vremena.
Ohlađenu tortu pažljivo odvojiti od kalupa i pospite šećerom u prahu.
Napomena
Svi sastojci za prhko tijesto moraju biti što hladniji.
Najbolje i najjednostavnije je izraditi tijesto u multipraktiku.
Dio količine svježeg klasičnog sira (200 g) sam zamijenila ABC sirom, jer nisam imala kod kuće više običnog.
Kao sto uvijek kažem, koristiti kvalitetne svježe sireve.
Nakon petnaestak minuta izvadite kolač i malo urežite nadjev nožem cijeli krug nekih 1 cm od ruba. To je mala tajna da nadjev ne popuca ili pukne minimalno.
Kad se ispeče, ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata i ostavite tortu još petnaestak minuta.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić