Nakon dvije vrlo uspješne serije čokolada s kojima su već upoznali javnost, Sanja i Stiv iz TAMAN Chocolates nedavno su predstavili i treću nano-seriju koja se bavi mikrolokalitetima unutar Indonezije.
TAMAN Chocolates, domaći brend ručno rađenih bean to bar i gourmet čokolada, nedavno je javnosti predstavio svoju najnoviju, ujedno i završnu seriju iz edukativne trilogije. Ova se serija bavi mikrolokalitetima unutar Indonezije, a kao i prethodne dvije, i ova serija dolazi u ograničenim količinama, od 125 komada po vrsti koje je moguće kupiti na webshopu TAMAN Chocolates te u trgovini Muzeja čokolade Zagreb.
Podsjetimo, krajem 2020. godine, Stiv Kahlina i Sanja Vladović, pokretači ovog poznatog domaćeg brenda finih čokolada, pokrenuli su proizvodnju bean to bar čokolada kontroliranog podrijetla, a tržištu su ih odlučili predstaviti kroz edukativne nano-serije kako bi svi zainteresirani mogli bolje upoznati koncept terroira u čokoladi, kao i koliko sorte, podneblje te sama obrada kakaovca utječu na završni okus čokolade.
U prvoj su seriji predstavili tri različita terroira posvećena domovini kakaa – Južnoj Americi, u drugoj su ispričali priču o širenju kakaovca po svijetu, dok najnovija, treća serija predstavlja tri mikrolokaliteta unutar jedne države – Indonezije. Uz same čokolade dolazi i edukativna podrška u vidu besplatnih virtualnih vođenih degustacija.
U ovoj se seriji nalaze: TAMAN West Papua Ransiki, TAMAN East Kalimantan Berau te TAMAN East Nusa Tenggara Sumba.
TAMAN West Papua Ransiki, 72 % čokolada je proizvedena od kakaovca s farme u mjestu Ransiki u neposrednog blizini zaštićenog područja planina Arfak u Zapadnoj Papui, domu Vogelkop Superb – novootkrivene vrste rajskih ptica, na nekoć napuštenom imanju koje je obnovila zadruga Eiber Suth („Unity to Arise“) s ciljem okupljanja, educiranja i osnaživanja lokalnih farmera te očuvanja bioraznolikosti ekološkim i održivim uzgojem kvalitetnog kakaovca.
TAMAN East Kalimantan Berau, 72 % čokolada je proizvedena od kakaovca iz regije Berau u istočnom Kalimantanu, na otoku Borneo koji je u prošlom stoljeću bilo jedna od vodećih indonezijskih regija za proizvodnju masovnog kakaovca, no nasade je devedesetih godina gotovo u potpunosti uništila bolest. Da bi se obnovilo nasade i lokalnom stanovništvu omogućio kvalitetniji život, osnovana je zadruga „Berau Cocoa“ koja danas educira preko 200 poljoprivrednih kućanstava o najboljim praksama uzgoja i obrade kakaovca te potiče uzgoj kvalitetnih sorti kakaovca namijenjenih tržištu finih čokolada na kojima takav kakaovac postiže bolje cijene.
TAMAN East Nusa Tenggara Sumba, 72 % čokolada je proizvedena od kakaovca s obiteljskog imanja u Gauri na otoku Sumba, koji je osnovano 1990. godine s ciljem poboljšanja egzistencije lokalne zajednice. Na imanju živi oko 60 obitelji koje imaju pristup besplatnoj školi za svoju djecu. Na posjedu se razvija i nacionalni projekt sadnica kvalitetnog kakaovca za poljoprivrednike u cijeloj regiji.
„Ovo je trebala biti prva i uvodna serija, no zbog pandemije nismo mogli doći do kakaovca pa je tako Indonezija došla na samom kraju. S ovom smo serijom htjeli ukazati na činjenicu, koju svi mi jako dobro znamo kroz domaće namirnice poput npr. vina, ali od čokolade je ne očekujemo, a to je da sama informacija o državi iz koje dolazi kakaovac ne govori puno o tome što od konkretne čokolade možemo očekivati. Pa kao što nam ‘vino iz Hrvatske’ ne govori puno o tomu kakve arome i okuse možemo očekivati u boci jer ne znamo je li riječ o graševini ili plavcu malom, je li s položaja Dingač ili Ivan Dolac, isto je i s čokoladom i upravo to smo htjeli demonstrirati kroz ovu seriju.“ rekla je Sanja Vladović, a Stiv Kahlina, majstor čokolatijer TAMAN čokolada nadodaje: „Kako bi što bolje ukazali na različitost aroma i okusa koje donose kakaovci s različitih farmi, iako s istog šireg geografskog područja, koristili smo gotovo identičan proces obrade za sve tri čokolade. Cilj je pri testiranjima bio pronaći ‘zlatnu sredinu’ obrade koju ćemo koristiti pri proizvodnji kako bi dobili kvalitetne čokolade, ali koja neće umanjiti specifična organoleptička svojstva pojedinog kakaovca.“
Napomenimo kako su čak četiri TAMAN bean to bar čokolade iz ovih edukativnih serija dobile priznanja na prestižnom ocjenjivanju Academy of Chocolate u Londonu, i to čokolade: PERU Sumaqao 70% (prva serija), KOLUMBIJA Sierra Nevada 75% (druga serija), MADAGASKAR Antsamala – Sambirano 73% (druga serija) i INDONEZIJA West Papua Ransiki 72% (treća serija).
„Nagrade su odlična prilika da dobijemo povratne informacije o našem radu od ponajboljih svjetskih stručnjaka i kolega koji sudjeluju u ocjenjivanju. Za kupce to je dodatna informacija o kvaliteti proizvoda. Stvarno smo presretni da su naše debitantske bean to bar čokolade dobile toliko priznanja, za nas je to zaista veliki poticaj. Priznanje kolega, kao i veliki interes kupaca daju nam motivaciju da i dalje razvijamo našu bean to bar proizvodnju pa sljedeće godine planiramo ponuditi i nešto veće količine čokolada s podneblja koja su se pokazala omiljenima hrvatskim kupcima. Na žalost, kako radimo sa zaista najfinijim i malo dostupnim kakaovcima, neke od nagrađenih čokolada neće moći biti dostupne.“ poručuju Sanja i Stiv.
Kako bi svima zainteresiranima dodatno približili speciality čokolade kontroliranog podrijetla, TAMAN Artisan Chocolates uz proizvode nude i edukativnu podršku u obliku besplatnih virtualnih vođenih degustaciju koje se održavaju svaki prvi četvrtak u mjesecu u 19 sati.
„On-line kušanja su se pokazala vrlo uspješnim načinom da se zainteresirani ljubitelji čokolade dodatno informiraju o čokoladi, kako prepoznati kvalitetnu čokoladu, kako je pravilno kušati, te saznati kako procesi u proizvodnji čokolade utječu na finalni okus.“ – zaključuju Sanja i Stiv.
Kao što znamo, šećer uvijek dolazi na kraju, a u ovom slučaju riječ je o divnim gianduja čokoladama koje su pripremili iz TAMAN chocolates. Mliječna i tamna čokolada s lješnjacima osvojit će vas već na prvi zalogaj, a svoju gianduja čokolade, baš kao i one iz nove nano serije, možete nabaviti u novopokrenutom webshopu TAMAN chocolates.
Fotografije: TAMAN chocolates