Uvode se oznake kojima će biti onemogućena upotreba šećernog sirupa kojim su proizvođači do sada zavaravali kupce.
Koliko ste puta u ruci imali teglicu na kojoj je bila naljepnica „domaći med“, a da se zapravo nije znalo porijeklo i kvaliteta meda koji se nalazio u njoj. Od sada takvo označavanje i varanje kupaca više neće biti moguće.
Naime, oznaka porijekla „mješavina EU/ne-EU meda“, koja je zapravo zbunjivala potrošače te prodavačima nudila prostor za varanje kupaca, sada odlazi u povijest.
Biljana Borzan, europarlamentarka koja se već duže vrijeme zalaže za izmjene EU pravila o označavanju meda osvrnula se na situaciju te rekla: „Konačno! Na korak smo do velike pobjede za potrošače i domaće pčelare, ovime ćemo ih zaštititi od prevaranata i nepoštene konkurencije. No, posao još nije gotov.“ – prenosi slobodnadalmacija.hr.
Europska je komisija predložila da na etiketi bude popis svih zemalja iz kojih potječe med, međutim Borzan tvdi da to nije dovoljno te da će se boriti da zemlje porijekla budu navedene prema razmjeru udjela, od najvećeg do najmanjeg. Smatra kako će u protivnom opet biti prostora za muljažu.
Prema najnovijim istraživanjima tržišnih inspekcija u EU utvrđeno je kako je čak 43 % uzoraka meda uzetih u europskim supermarketima u 2021. i 2022. sadržavalo šećerni sirup, što dokazuje da je riječ o povećanju muljaža budući da je 2017. udio takvih proizvoda bio tek 14 %.
Također, od 123 strane tvrtke koje izvoze med na tržište EU, proizvodi njih 70 su sadržavali šećerni sirup. Najveći broj takvih uvoznika, točnije njih 20 bio je iz Kine, dok su ostali uvoznici patvorenog meda bili iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.
Borzan upozorava: „Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupnji meda u trgovini skoro 50:50, što je nedopustivo! Osim novih pravila za označavanje porijekla, mora se postrožiti i inspekcijski nadzor jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja meda. Inspekcije trebaju biti opremljene da detektiraju ultrafiltrirani ‘med’, u kojem praktički nema peludi, te proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva, odnosno med koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem.“
Prijedlog izmjena direktive o medu ide u Europski parlament na doradu i usvajanje gdje će zastupnici dobiti priliku izmijeniti i ojačati tekst putem amandmana.
Očekuje se kako bi proces usvajanja mogao biti gotov do kraja ove godine.
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Fotografija: Canva