Iako zvuči kao vijest za rubriku vjerovali ili ne, od idućeg će se tjedna na policama trgovina naći proizvodi koji sadrže brašno od kućnog zrikavca.
S novim tjednom stižu i noviteti u prehrambenoj industriji pa će se tako na policama trgovina moći kupiti prehrambeni proizvodi koji sadrže brašno od kućnog zrikavca, a koje je odobreno za ljudsku prehranu.
Točnije, od 24. siječnja proizvodi poput kruha, krekera, keksa i grickalica diljem Europe moći će u svom sastavu sadržavati brašno od kućnog zrikavca s visokim sadržajem proteina.
Prvo odobrenje na europskom nivou za stavljanje ovakvih proizvoda u promet pod hranom za ljudsku prehranu dano je 10. veljače 2022., kada je kompanija Fair Insects Bv zatražila procjenu, a EFSA, Europska agencija za sigurnost hrane, zaključila kako je konzumacija brašna od ovog kukca sigurna za ljudsku upotrebu.
FAO smatra kako je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude te da je njihova prednost što se mogu uzgajati na malom prostoru i na organskim proizvodima, a troše male količine vode te emitiraju manje stakleničkih plinova.
Još jedna od prednosti je i ta što ne predstavljaju rizik za prenošenje bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.
Ovo brašno od zrikavca moći će se, među ostalim koristiti u kruhu, krekerima, grisinima, pločicama od žitarica, keksima, suhim pekarskim mješavinama, sirutki u prahu, grickalicama, pićima, proizvodima od čokolade te orašastim plodovima.
Unatoč svim navedenim prednostim, treba pažljivo čitati deklaracije proizvoda jer oni koji sadržavaju ovo brašno mogu izazvati alergijske reakcije kod ljudi alergičnih na ljuskare, mekušce i grinje.
Također, EFSA napominje da ako supstrat kojim se kukci hrane sadrži dodatne alergene, isti mogu biti prisutni u novoj hrani zbog čega će biti označeni na odgovarajući način.
Izvor: agroklub.com
Fotografija: Canva