Marija Herjavić Jerkić nam donosi recept za macaronse koje zasigurno želite na svom novogodišnjem stolu.
Sastojci
Macaronsi
- 2 bjelanjka
- 50 g kristal šećera
- 40 g bademovog brašna
- 60 g brašna od tostiranih lješnjaka
- 120 g šećera u prahu
- 1 velika žlica kakaa u prahu
Mousse od čokolade
- 70 – 80 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
Dekoracija
- kakao u prahu
- otopljena čokolada
- komadići lješnjaka
Priprema
Macaronsi
Pržene lješnjake usitniti. Bademovo brašno, lješnjake i šećer u prahu na pulse još dodatno samljeti, najbolje u mlincu za kavu te prosijati.
Bjelanjke s kristal šećerom čvrsto istući u šaum, pa u to dodati dobro prosijane orašide i šećer u prahu.
Umiješati čvrstim pokretima špatulom. To je onaj komplicirani dio. Mora se dobro umiješati špatulom da se poveže, izbaci van zrak, a da ne bude pretekuće. Treba se cijediti sa špatule i odmah povezati s ostatkom smjese, a opet ne smije biti pretekuće.
Smjesu prebaciti u dresir vrećicu, odrezati malu rupicu na vrhu i istiskati na masni papir.
Ovo je količina za 2 lima za pečenje, na svakom za 16 komada, 4 x 4, s dovoljnim razmakom između.
Istiskati svaki u jednu točku, ne treba raditi krugove, jer se sami tako ujednačeno razliju. Pokušati podjednaku količinu istisnuti za svaki.
Prije pečenja ih po želji dekorirati tako da se malo posipa kakao. Pustiti da se suše na zraku bar sat vremena, pa peći 30 minuta na 130°C. Pečene s masnim papirom odmah ukloniti s lima da se zaustavi pečenje.
Dobro ohlađene (najbolje idući dan) odvajati s masnog papira, upariti podjednake i napuniti željenom kremom.
Mousse od čokolade
U istučeno slatko vrhnje umiješati otopljenu čokoladu.
Spajanje
Jednu stranu macaronsa prešarati otopljenom čokoladom i posipati krupnije usitnjenim lješnjacima.
Spajati jednu prošaranu i jednu običnu polovicu mousse kremom.
Napomena
Prilikom prosijavanja orašida, malo toga će u situ ostati krupnije, oko 20 grama, to maknite i spremite za drugi kolač.
Pažljivo usitnjavati, pomalo na pulse, kako orašidi ne bi pustili masnoću, zato ih obvezno miksati sa šećerom da on upije eventualnu puštenu masnoću.
Najbolje ostaviti u hladnjaku dan-dva da se povezu jer su tako bolji nego isti dan kad se naprave.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić