Iako često susrećemo različite čokolade čiji je sastavni dio nugat, često ljudi imaju sasvim iskrivljenu percepciju što je on i od čega se izrađuje, stoga u nastavku donosimo kratku priču o njemu.
Iza naziv nugat krije se slastica najčešće izrađena od meda, bjelanjaka i orašastih plodova. Mnoge zemlje tvrde da su upravo oni izmislili ovu deliciji, no njezino porijeklo zapravo nije točno definirano. Neki porijeklo nugata pripisuju Rimljanima jer se zapis o ovoj slastici nalazi u kuharici De Ra Coquinaria, iz IV. stoljeća poslije Krista. Da je nugat popularan i u islamskoj kuhinji, potvrđuje činjenica da se recept vrlo sličan nugatu nalazi i u istočnoislamskoj kuharici Ibn al-Mabrada iz XV. stoljeća.
Postoje tri vrste nugata: bijeli ili perzijski nugat koji se izrađuje od bjelanjaka i meda, smeđi koji se izrađuje od bjelanjaka, meda i orašastih plodova te bečki ili njemački nugat koji je u osnovi pralina od čokolade i orašastih plodova. Ovisno o sastavu nugat može biti mekan ili tvrd.
Zanimljiva činjenica vezana uz nugat je da je u francuskom gradu Montelimar, u XVIII. stoljeću otvoren prvi pogon za proizvodnju nugata, a danas u tom gradu postoji čak 14 tvornica koje proizvode ovu deliciju.
Važno je napomenuti kako nugat koji se koristi za izradu čokolada nije isti kao i ovdje opisan, izvorni nugat.
I vi možete pripremiti bijeli nugat s bademima po receptu Boža Lučića.
Fotografija: Pixabay