Na blogu Slatki začin autorice Gracijele Došen pronašli smo recept za Nutella rođendansku tortu, idealnu za sve ljetne proslave.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 130 g šećera
- 60 g čokolade
- 2 žlice ulja
- 120 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
Krema
- 675 ml slatkog vrhnja za šlag
- 35 g šećera u prahu
- 9 listića želatine ili 1,5 vrećica mljevene želatine
- 225 g Nutelle
- 3 žlice Bailysa
Preljev
- 150 ml vode
- 75 ml mlijeka
- 1 velika žlica šećera
- 3 žlice Bailysa
* svaku koru premazati s dvije žlice Nutelle
Glazura
- 100 g čokolade
- 150 g Nutelle
- 1 žlica ulja
- malo tostiranih lješnjaka za posipanje
Priprema
Biskvit
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg te dodati 65 g šećera. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa 65 g šećera.
Na pari otopiti čokoladu s uljem. Dodati žumanjcima.
Dodati brašno s praškom za pecivo i lješnjake.
Lagano drvenom kuhačom u nekoliko pokreta umiješati bjelanjke.
Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Provjeriti čačkalicom kada je biskvit pečen.
Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela.
Krema
Izraditi slatko vrhnje u šlag. Dodati šećer u prahu, pripremljenu želatinu, liker i Nutellu.
Redoslijed slaganja
Prva kora-preljev-Nutella-krema
Druga kora-preljev-Nutella-krema
Treća kora-preljev-Nutella-krema
Glazura
Na pari otopiti čokoladu i nutellu sa žlicom ulja. Miješati dok se ne sjedini. Premazati tortu i posuti s mljevenim tostiranim lješnjacima.
Fotografije: Slatki začin
[print_link]