Kokos i malina odlično su se spojili u ovom receptu za anđeoske muffine s kokosom i malinama čiji nam recept stiže s bloga Daj kolačić autorice Lorene Mihelčić.
Sastojci
Nježni ganache od bijele čokolade
- 1 list želatine
- 100 g punomasnog mliječnog slatkog vrhnja (36 % m.m.)
- ½ mahune vanilije
- 75 g kvalitetne bijele čokolade
- 100 g hladnog slatkog vrhnja (36% m.m.)
Biskvitno tijesto
- 150 g bjelanjaka
- veliki prstohvat soli
- 142 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 52 g glatkog brašna
- 22 g mljevenog kokosa
- ribana korica limuna
- 30 ml suncokretovog ulja
Voćno punjenje
- 50 g pirea od malina
- 50 g pirea od jagoda (ili miks šumsko voće)
- 50 g svježeg bobičastog voća
- 10 g limunovog soka
- 30 g šećera
- 2 g pektina
Glazura od ruby čokolade
- 200 g ruby čokolade
- 20 g suncokretovog ulja
I još
- mljeveni kokos za posipanje
- svježe voće
- ruby čokolada
- jestivo cvijeće
Priprema
Nježni ganache od bijele čokolade
Želatinu namočimo dok ne omekša, pa ju ocijedimo i ostavimo do upotrebe. U mikrovalnoj ili lončiću zagrijemo prvi dio slatkog vrhnja sa sastruganim sjemenkama polovice mahune vanilije skoro do vrenja. Maknemo s vatre te u njemu otopimo želatinu, a zatim dodamo bijelu čokoladu. Ostavimo da ju toplina otopi, pa zatim dobro izmiješamo. Odmah ulijemo hladno slatko vrhnje i ponovno dobro ujednačimo. Prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo minimalno 6 sati u hladnjaku da se ohladi.
Biskvitno tijesto
Bjelanjke stavimo u posudu od miksera, pa im dodamo sol i počnemo tući na srednjoj brzini dok se ne zapjene. Tada počnemo dodavati kristal šećer i vanilin šećer malo po malo te nastavljamo miksati dok ne potrošimo svu količinu i ne nastane čvrsti sjajni snijeg.
Brašno prosijemo u posebnu zdjelicu, a zatim mu dodamo mljeveni kokos i ribanu koricu limuna.
Kada su bjelanjci očvrsnuli i postali sjajni, uzmemo silikonsku špatulu i dodamo pripremljene suhe sastojke te krenemo lagano miješati dok se sve ne ukomponira. Na kraju dodamo suncokretovo ulje i sve još jednom ujednačimo.
Pripremimo silikonske kalupe za muffine, a pećnicu ugrijemo na 160°C. Cijelu smjesu za biskvit uspemo u dresir vrećicu te joj odrežemo vrh. Istišćemo smjesu ravno u kalupe dok ih skoro posve ne popunimo. Smjesa nema praška za pecivo pa neće previše narasti. Ja sam ostavljala oko 1 cm od vrha prazno. Kada smo ispunili sve šupljine, stavimo peći u prethodno ugrijanu pećnicu oko 35 minuta. Zadnjih 5 minuta stavimo ventilator da nam fino posuši površinu. Izvadimo ih i ostavimo da se ohlade, pa im izdubimo rupice za voćno punjenje.
Voćno punjenje
Oba pirea, svježe voće, limunov sok i polovicu pripremljenog šećera stavimo u lončić na srednje jaku vatru da se zagrije. Ostatak šećera pomiješamo s pektinom pa dodamo u prethodnu voćnu smjesu. Sve skupa izmiješamo i kuhamo oko 3 minute. Odmah punimo muffine. Tako napunjene stavimo zalediti oko 3 sata prije glaziranja.
Glazura od bijele čokolade
Čokoladu otopimo na pari pa joj dodamo ulje. Ostavimo da se ohladi na oko 40 stupnjeva, a zatim ju stavimo u usku i visoku posudu kako bi lijepo mogli uranjati muffine. Svaki muffin nabodemo na štapić od ražnjića te ga umočimo do samog ruba u čokoladu. Višak čokolade koji curi ostružemo na rub posude te odmah dok je još mokra pospemo mljevenim kokosom da se dobro zalijepi. Slažemo na pladanja dok ne završimo, a zatim prebacimo u hladnjak da se čokolada stegne.
Slaganje
Najprije ćemo izmiksati prethodno pripremljeni ganache od bijele čokolade i vanilije. Izvadimo ga iz hladnjaka te odstranimo prijanjajuću foliju. Na srednje jakoj brzini ga počnemo miksati mikserom. Ovdje morate paziti da ga ne premiksate jer će dobiti neugodnu zrnatu teksturu. Gotov je kad se počne „loviti“ za metlice miksera. Pripremljeni ganache stavimo u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom ili po vašoj želji. Glazirane i ohlađene kolačiće izvadimo iz hladnjaka i krećemo istiskivati kremu. Formirajte oblik koji god želite kako bi vaši muffini izgledali lijepo i privlačno! Dekorirajte svježim voćem i listićima kokosa. Ja sam još dodala krhotine temperirane Ruby čokolade i jestivo cvijeće.
Napomena
U biskvitu nemojte mijenjati kokos sa kokosovim brašnom, to su dvije posve različite stvari i nećete dobiti isti kolač!
Umjesto da radite svoje punjenje, jednostavno možete puniti kupovnim džemom! Ja volim raditi svoju varijantu, no doista nije nužno. Bitno je da je kislkastiji i po mogućnosti s komadićima da se osjeti voće.
Fotografije: Daj kolačić