Dani kruha su nam pred vratima, a za tu priliku Dr. Oetker nam je pripremio fantastičan recept za slatku pletenicu od dizanog tijesta – isprobajte ga i vi.
Listopad je u sjećanju mnogih generacija zapisan kao mjesec u kojemu se obilježavaju Dani kruha. Kreativne dječje rukice tada spremno prionu zadatku i zajedno s roditeljima, bakama i djedovima pripremaju najukusnije pekarske proizvode koje kasnije ponosno dijele s prijateljima iz razreda.
Baš kao što se listopad često veže za tradiciju pripremanja domaćeg kruha, tako se priprema domaćeg kruha često veže za vrhunske Dr. Oetker proizvode poput Original Backin praška za pecivo, vanilin šećera i kvasca.
Priprema kruha uz ove proizvode postaje jednostavnije i uspješnija, a slatke uspomene koje sa svojom djecom stvorite u kuhinju ostaju za uvijek.
Iako svi u svojim starim, ali poznatim mirisima natopljenim bilježnicama, imamo omiljene obiteljske recepte za pripremu raznih peciva za Dane kruha, Dr. Oetker nam je ove godine pripremo i poseban recept za slatke pletenice od dizanog tijesta.
Sastojci
Tijesto
- 450 g glatkog brašna
- 1 omot Dr. Oetker Kvasca instant
- 70 g šećera u prahu
- 1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
- 1 omot Dr. Oetker Original pudinga s okusom vanilije
- 1 prstohvat soli
- malo Dr. Oetker Finesse korice limuna (jedna žličica)
- 3 kapi Dr. Oetker Arome ruma
- 1 jaje
- 250 ml mlijeka (mlako)
- 50 g jako mekanog maslaca
Premaz
- 1 jaje (razmućeno)
Priprema
Tijesto
Za dizano tijesto prosijte brašno u zdjelu za miješanje i dobro pomiješajte s kvascem. Dodajte preostale sastojke jedan za drugim i umijesite tijesto mikserom (kukom za tijesto). Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
Na pobrašnjenoj radnoj površini poravnajte tijesto, podijelite na tri jednaka dijela i oblikujte loptice. Komade tijesta ostavite 20 minuta da odmaraju, zatim ispletite u pletenicu.
Pletenicu stavite u podmazan lim za pečenje i premažite jajetom. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom cca 15 minuta.
Premaz
Ponovno premažite pletenicu jajetom. Stavite lim za pečenje u pećnicu (električna pećnica 190 °C, pećnica na vrući zrak 170 °C) oko 25 minuta.
Sigurni smo da je ovaj pekarski proizvod koji će vaš dom ispuniti slatkim aromama, savršen odabir za ove hladne, jesenske dane.
Isprobajte ga u svom domu zajedno sa svojim najmlađima i svakako nam javite dojmove. I svakako potražite i druge slatke recepte na stranicama Dr. Oetkera.
U suradnji s Dr. Oetkerom
Fotografija: Dr. Oetker