Naša nova suradnica Ivana Basarac s Instagram profila Volim slano, jedem slatko, s nama je podijelila čak 5 recepata za neizostavne božićne slastice: raspucance, krašotice, husare, linzere i rafaelo kuglice.
Raspucanci
Sastojci
- 220 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 220 g brašna
- ½ praška za pecivo
I još
- šećer u prahu
Priprema
Čokoladu otopiti na pari s maslacem. Jaja pjenasto izraditi sa šećerom i soli, dodati prohlađenu čokoladu i brašno s praškom za pecivo. Ohladiti u hladnjaku 2-3 sata. Od stvrdnute smjese napraviti male kuglice, pa svaku uvaljati u šećer u prahu. Peći na 180°C 10 – 12 minuta.
Krašotice
Sastojci
- 250 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 40 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 3 jaja
- naribana korica 1 – 2 naranče
- 40 g nasjeckanih oraha
- 40 g nasjeckanih grožđica
- 200 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Priprema
Umijesiti tijesto od svih sastojaka osim čokolade, grožđica i sjeckanih oraha (njih dodati na kraju). Tijesto ohladiti u hladnjaku, oblikovati kuglice, lagano ih spljoštiti, peći na 180°C 10 – 15 minuta.
Husari
Sastojci
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih prženih lješnjaka
- 200 g maslaca
- 80 – 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
I još
- šećer u prahu
- marmelada po želji
Priprema
Umijesiti tijesto, ohladiti ga u hladnjaku. Raditi male loptice, svaku utisnuti drškom kuhače, peći na 180°C oko 15 minuta. Pečene kekse posuti šećerom u prahu, puniti marmeladom po želji.
Linzeri
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 1 jaje
- 250 g omekšanog maslaca
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
I još
- marmelada po želji
Priprema
Brašno pomiješati s praškom za pecivo, šećerima i soli, pa prstima utrljati omekšani maslac. Dodati jaje, umijesiti tijesto, ohladiti ga 2 sata u hladnjaku. Tanko razvaljati (2 – 3 mm) na papiru za pečenje, raditi oblike izrezivačima za kekse, pazeći pritom da polovici keksića oblikom izvadite i sredinu. Peći na 170-180°C 7-8 minuta.
Gotove keksiće pustiti da se ohlade, po želji gornje kekse posuti šećerom u prahu pa marmeladom po želji mazati gornje kekse i spajati ih s gornjim.
Raffaello kuglice
Sastojci
- 150 ml vode
- 150 g šećera
- 100 g bijele čokolade
- 125 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- 200 g mlijeka u prahu
- 150 g kokosa + 100 g za uvaljati kuglice
- 100 g prženih lješnjaka
Priprema
Zakuhati vodu i šećer, dodati čokoladu i maslac, preliti preko kokosa i mlijeka u prahu, dobro pomiješati. Smjesu ohladiti u hladnjaku, raditi loptice(u svaku staviti prženi lješnjak) te svaku uvaljati u kokos.
Fotografije: Ivana Basarac