Naša suradnica Nataša Pralica ovaj put s nama dijeli recept za kolač od čokolade i banana, koji će zasigurno obožavati i djeca.
Sastojci
Krema
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- 2 pudinga od vanilije
- 600 ml mlijeka
- 150 g čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
Biskvit
- 7 jaja
- 130 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice ulja
- korica od ½ limuna
- 1 žlica kakao praha
- 100 ml toplog mlijeka
Ganache glazura
- 200 g čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
I još
- 5 manjih banana
Priprema
Krema
Izradite šećer i žumanjke. Dodajte puding od vanilije i 100 ml mlijeka te sjedinite. Ostatak mlijeka ulijte u lonac i stavite kuhati.
Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke pa sve zajedno vratite kuhati.
U vruće dodajte čokoladu (narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi. Kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
U zdjelu ulijte vrhnje za šlag i miksajte ga da postane čvrst.
Ohlađenoj kremi uklonite foliju te ju izmiksajte. Dodajte pripremljeni šlag i sve zajedno sjedinite.
Biskvit
Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg. U brašno dodajte prašak za pecivo te pomiješajte.
Potom u drugu zdjelu dodajte žumanjke, šećer i vanilin šećer i izradite pjenasto.
Dodajte ulje i kratko miksajte. Zatim dodajte pripremljeno brašno i naribanu koricu od limuna, te sjedinite.
Smjesi dodajte pola pripremljenih bjelanjaka te kratko pomiješajte pjenjačom, a zatim dodajte ostatak bjelanjaka i sve sjedinite pjenjačom.
Smjesu podijelite na 2 dijela: u jedan dio dodajte kakao prah i sjedinite pjenjačom, a drugi dio ostavite svijetle boje.
Tamni dio rasporedite na masni papir u kalup dimenzija 19 x 32 cm, a zatim prošarajte svijetli dio, da bude šareno.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 – 25 minuta.
Vrući biskvit izbodite vilicom i prelijte sa 100 ml toplog mlijeka pa ostavite ga da se ohladi.
Ganache glazura
Preko narezane čokolade prelijte vrhnje za šlag. Istopite u mikrovalnoj ili na pari.
Ostavite da se prohladi.
Slaganje
Preko biskvita rasporedite pola kreme pa na kremu poslažite izrezane banane.
Rasporedite ostatak kreme te istresite i rasporedite prohlađeni ganache.
Kolač stavite u hladnjak preko noći da se stegne.
Fotografija: Natašine slastice