Iako krafne tradicionalno vežemo za vrijeme maskenbala, sasvim sigurno su kod mnogih dobrodošle i u ostalim razdobljima u godini pa danas s vama dijelimo recept za talijanske krafnice bombolone koji potpisuje Ema Žderić s YouTube kanala EmmTasty.
Sastojci
(za 12 komada)
- 400 g brašna
- 20 g šećera
- prstohvat soli
- 5 g suhog kvasca
- limunova korica
- 15 g maslaca, sobne temperature
- 1 žličica arome vanilije
- 140 ml toplog mlijeka
- 2 jaja
I još
- punjenje po želji
- kristal šećer ili šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
U zdjeli pomiješajte sve sastojke i miksajte oko 10 minuta. Prebacite tijesto na radnu površinu (nemojte je pobrašniti!) i zamijesite tijesto. Mora ostati mekano.
Tijesto prebacite u čistu zdjelu, malo nauljite tijesto i prekrijte krpom ili prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 1 sat ili dok se ne udvostruči volumen.
Tijesto podijelite na 12 kuglica, meni je svaka kuglica imala 60 g. Kuglice posložite na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se udvostruči volumen.
Duboku posudu napunite uljem i zagrijte ga do 170° C. Kuglice lagano ubacite u posudu, nemojte je pretrpavati. Sa obje strane ih pržite dok ne dobiju tamno zlatnu boju. One neće imati svijetlo zlatnu boju kao krafne, jer su deblje od njih. Najbolje da ispržite jednu i na njoj testirate koliko dugo ih trebate pržiti.
Ako ćete ih valjati u kristal šećer onda to napravite odmah jer kada se ohlade kristal šećer se neće lijepiti na njih. Zatim ih punite po želji ili ih jedite bez punjenja.
Najbolje ih je konzumirati isti dan.
Fotografije: EmmTasty