Iz godine u godinu jestivi darovi postaju sve popularniji, a visoko na listi najpopularnijih je i čokoladna salama. Danas nam recept za čokoladnu salamu s okusom smokve i naranče donosi Anamarija Habuš s bloga Mrvice sa stola.
Sastojci
- 200 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 100 g sitno sjeckanih smokava
- 100 g izlomljenog suhog keksa
- 2 žlice ruma
- 2 žlice džema od smokava i naranča
I još
- šećer u prahu
Priprema
Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte šećer u prahu i mješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sitno nasjeckane smokve i izlomljene kekse stavite u zdjelu, dodajte im rastopljenu čokoladu, maslac, rum, džem od smokava i naranče te promiješajte da se sastojci sjedine. Smjesu ostavite da se ohladi, te ju potom istresite na prozirnu foliju. Rukama formirajte oblik salame i zamotajte čvrsto u foliju.
Salamu stavite u hladnjak preko noći.
Ohlađenu salamu ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta, uvaljajte u šećer u prahu i narežite na debljinu 1 centimetar.
Fotografije: Mrvice sa stola