S bloga Pinch of Amour naše suradnice Kristine Šaško stiže nam prekrasan recept za buhtle s višnjama.
Sastojci
Dizano tijesto
- 1 svježi kvasac
- 210 g mlijeka
- 580 g glatkog brašna
- 60 g maslaca sobne temperaturu
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 8 g soli
- 15 g ruma
Nadjev od višanja
- 1 staklenka višanja
- 3 žlice šećera
- 1 puding od vanilije
- 5 žlica vode
Premaz
- 1 žumanjak
- 2 žlice mlijeka
I još
- šećer u prahu
Priprema
Dizano tijesto
Prvo pripremite kvasac – od ukupne količine mlijeka oduzmite 100 mililitara, umutite kvasac u njemu, dodate žlicu šećera i par žlica brašna (od ukupne količine). Kvasac pustite nekih 20ak minuta da se aktivira.
U posudu stavite sve sastojke, dodajte aktivirani kvasac i zamijesite glatko tijesto. Posudu s tijestom prekrijte te pustite da tijesto naraste dok se ne udvostruči.
Nadjev od višanja
Ocijedite višnje, dobiveni sok stavite u posudu i zakuhajte s 3 žlice šećera.
Puding od vanilije umutite s 5 žlica vode. Kad sok od višanja provrije umiješajte puding i zakuhajte. U još vruće dodajte višnje.
Nadjev od višanja ohladite prije stavljanja na tijesto. Može biti mlako, ali nikako vruće.
Priprema i pečenje
Tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj površini. Tijesto je dosta podatno za rad tako da nemojte stavljati previše brašna. Razdijelite ga na male loptice, ja sam napravila 12 buhtlica, a svaka loptica tijesta vagala mi je nekih 90 grama.
Svaku kuglicu razvaljajte u pravokutnik i nadjenite žlicom nadjeva. Prvo presavinite uzdužne rubove (to će spriječiti nadjev da iscuri) i zatim pažljivo zarolajte buhtlicu.
Buhtlicu stavljajte jednu do druge u lim kojeg ste prethodno namastili maslacem.
Buhtlice prije pečenja premažite žumanjkom koji ste pomiješali sa malo mlijeka. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite buhtle 25 minuta (plus/minus koja minuta ovisno o vašoj pećnici). Buhtlice trebaju biti lijepe zlatnožute boje.
Pečene buhtlice po želji možete posipati šećerom u prahu.
Fotografije: Pinch of Amour