Želite li standardnom popisu božićnih slastica dodati nešto malo drugačije, mislimo da imamo pravo rješenje za vas – speculaas cake-popsi po receptu Inge i Lily Bašić s bloga Feeding Art mogli bi postati vaša nova omijena božićna slastica.
Sastojci
(za ca. 16 komada)
- 400 g aromatičnog speculaas keksa + 3-4 dodatna komada za dekoraciju
- 80 g mascarpone sira
- 1 velika žlica marmelade od marelica
- korica jedne bio-naranče
- nekoliko kapi arome ruma
Glazura
- 400 g bijele čokolade
I još
- 16 plastičnih štapića za cake-popse
- 25 g bijele čokolade
Priprema
Speculaas, osim onih 3-4 dodatna komada, samljeti u mikseru u speculaas brašno. Dodati mascarpone, marmeladu i arome te ili u mikseru ili rukama spojiti u homogenu masu. Formirati 16 kuglica veličine loptice od stolnog tenisa ili težine 25 g po komadu. Otopiti 25 g bijele čokolade i umočiti u nju dio štapića koji ide u cake-popse. Utisnuti u kuglice i ostaviti ca. 30 minuta u hladnjaku.
Bijelu čokoladu nakidati na veće komade i otopiti na pari. Temperirati tj. ostaviti da se ohladi na 27-28°C, uliti u neku dublju posudu ili čašu. Speculaas koji je ostao malo grublje samljeti. Cake-pops glazirati u čokoladi te posuti speculaas mrvicama. Ostaviti ponovo ca. 30 minuta u hladnjaku da se glazura stvrdne pa poslužiti.
Fotografija: Feeding Art