Marija Herjavić Jerkić s nama danas dijeli recept za Frankfurtski vijenac – ukusan kremasti kuglof koji se topi u ustima.
Biskvit
- 3 jaja
- 130g šećera
- 100g omekšalog maslaca
- 150g prosenog brasna (za obicnu/glutensku varijantu umjesto prosenog staviti ostro brašno)
- 50g kukuruznog škroba
- prašak za pecivo
- vanilija
- malo ruma
Krema
- 1 prašak za puding od vanilije
- 80g šećera
- 500ml mlijeka
- 250g omekšalog maslaca
Krokant
- 100 grama blanširanih oguljenih nasjeckanih badema
- 100g šećera
- žlica maslaca
- Još
- pekmez od ribizla
- ribizl
- šećer u prahu za posip
Priprema
Promiksajte žutanjke i šećer dok smjesa ne pobijeli pa dodajte maslac, promiksajte, a zatim i sve ostale sastojke te promiksajte. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjka. Ulijte dobivenu smjesu u kalup za kuglof premazan maslacem i lagano posut brašnom. Pecite na 170 °C, 45min.
Za to vrijeme skuhajte puding s navedenom količinom mlijeka i šećera. U tek kuhani puding dodajte maslac i promiješati. Prekrijte prozirnom folijom da folija dotakne puding i dobro ohladite.
Za krokant u tavu stavite sve sastojke i karamelizirajte pa prebacite na masni papir i ohladite, a kasnije lagano smrvite.
Kuglof prerežite na tri dijela. Donji dio premažite pekmezom pa trećinom kreme, zatim stavite drugi dio biskvita i premažite trećinom kreme. Na vrh stavite zadnji biskvit, cijeli kolač premažite ostatkom kreme te pospite krokantom i ukrasite ribizlom. Dobro ohladite nekoliko sati ili preko noći.
Fotografija: Marija Herjavić Jerkić