Bruna Vučak sa stranice YumYumParadise kaže da su joj ovi linzeri u malo zdravijoj varijanti s pirovim brašnom i smeđim šećerom možda i najdraži božićni keksi i to zato što su jednostavni za izradu, a od njih zamiriše cijeli stan.
Sastojci
Tijesto
- 300 g pirovog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 70 g smeđeg šećera
- korica limuna
- 170 g omekšalog maslaca
- 3 žlice bademovog mlijeka
Za lijepljenje i dekoraciju
- 100 g marmelade po želji (marelica, šipak, kupina…)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Pomiješajte sve sastojke za tijesto u jednoj posudi.
Zatim dodajte maslaci i bademovo mlijeko pa rukama razmrvite tijesto, a potom ga mijesite dok ne bude glatko.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku na sat vremena.
Tijesto razvaljajte pa izrezujte krugove pomoću kalupa (ili čaše), potom unutar svakog drugog kruga izrežite i zvjezdicu/srce.
Pecite kekse na 180 stupnjeva cca 12-15 minuta.
Kekse koji će ići kao poklopac pospite šećerom u prahu dok su još vrući (kako bi se šećer bolje uhvatio, a i kako biste izbjegli šećer po marmeladi na kraju).
Na donje polovice namažite marmeladu i poklopite s keksom kojeg ste posuli šećerom u prahu.
Napomena
Umjesto mljevenih badema možete koristiti i orahe.
U smjesu slobodno dodajte i malo soka limuna (ili naranče) te vanilin šećer ili mahunu vanilije za dodatnu aromu.
Umjesto bademovog mlijeka možete koristiti i obično.
Fotografije: YumYumParadise