Jedna od omiljenih dječjih slatkih nagrada svakako je i Bananko koji je u savršen desert i za odrasle pretvorila Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić.
Sastojci
Krema od mliječne čokolade
- 1,5 list želatine
- 90 g mliječne čokolade
- 50 g punomasnog mlijeka (3,5% m.m.)
- 105 g mliječnog slatkog vrhnja (36% m.m.)
- 5 g glukoznog sirupa
Biskvit
- 1 jaje M veličine
- 35 g tamnog muscovado šećera
- prstohvat soli
- 20 g cvjetnog meda
- 50 g zgnječene zrele banane
- 35 g oštrog brašna
- 2 g praška za pecivo
- prstohvat cimeta
Mousse od banane
- 4 lista želatine
- 195 g pasteriziranog pirea od banane
- 1 vanilin šećer
- 3 žumanjka
- žuta prehrambena boja po želji
- 50 g kondenziranog mlijeka ili grčkog jogurta
- sok od trećine limuna
- 175 ml mliječnog slatkog vrhnja (36% m.m.)
Prhki kakao keks
- 100 g brašna
- 12 g tamnog kakao praha
- 15 g mljevenih badema
- 1 g soli
- 35 g šećera u prahu
- 55 g hladnog maslaca
- 20 g jaja
Žuta staklena glazura
- 6 listova želatine
- 105 g vode
- 90 g šećera
- 85 g glukoze
- 135 g bijele čokolade
- 100 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- žuta boja
- 50 g neutralne glazure
Priprema
Krema od mliječne čokolade
Želatinu namočimo u hladnu vodu dok ne omekša, a zatim ju ocijedimo i ostavimo sa strane do upotrebe. Čokoladu otopimo u mikrovalnoj ili u posudi nad parom. Mlijeko zajedno s glukozom ugrijemo skoro do vrenja, pa u njemu otopimo želatinu. Sve dodamo čokoladi i dobro sjedinimo. Na kraju ulijemo hladno slatko vrhnje i dobro promiješamo da se ujednači, i odmah punimo male silikonske kalupiće oblika kojeg želimo. Ja sam ovdje spajala dvije polovice polukuglastih mini kalupića kako bih dobila lopticu, no to nije nužno. Meni je tako bilo fora. Stavimo na nekoliko sati u zamrzivač da se stisne.
Biskvit
Za pripremu biskvita nam nije potreban mikser. Sve što trebamo je pjenjača i posuda u kojoj ćemo sve pripremiti. Ubacimo jaje, šećer, sol, med i sve dobro pomiješamo. Dodamo zgnječenu bananu, a zatim brašno prosijano s praškom za pecivo i cimetom. Smjesu izlijemo na pleh za pečenje obložen papirom te stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 stupnjeva i pečemo oko 15 minuta. Od ohlađenog biskvita izrezujemo krugove promjera silikonskog kalupa u kojem ćemo slagati kolač.
Mousse od banane
Želatinu namočimo u hladnu vodu. Čim omekša, ocijedimo i ostavimo sa strane dok grijemo pire. Pire ugrijemo sa šećerom i žumanjcima skoro do vrenja (82°C ako koristite termometar) pa u njemu otopimo pripremljenu želatinu. Dodamo žutu prehrambenu boju da ipak istaknemo slojeve i da nam desert lijepo izgleda. Zatim ubacimo kondenzirano mlijeko, limunov sok i sve sjedinimo, pa ostavimo da se ohladi na oko 30 stupnjeva. Tada umiješamo srednje tučeno slatko vrhnje koristeći silikonsku špatulu na način da prebacujemo smjesu odozdo prema gore kako ne bi izgubili prozračnost. Odmah koristimo.
Prhki kakao keks
Brašno, kakao, bademe, sol i šećer u prahu stavimo u posudu za miksanje. Na mikser zakačimo nastavak s lopaticom pa miješamo dok se svi sastojci dobro ne rasporede. Pomalo dodajemo hladni maslac narezan na kockice i dalje miješamo dok ne dobijemo smjesu nalik mokrom pijesku. Na kraju dodamo izmućeno jaje (polovica malog jaja je oko 20 g) i čekamo dok se ne formira lopta od tijesta. Pokupimo sve i stavimo između dva papira za pečenje pa razvaljamo na oko 2 mm debljine. Stavimo u hladnjak ili zamrzivač da se stegne. Ohlađeno tijesto izrezujemo u obliku kruga ili po želji, stavljamo na lim za pečenje i pečemo oko 15 minuta na 170 stupnjeva.
Žuta staklena glazura
Želatinu namočimo u hladnu vodu. Čim omekša, ocijedimo ju i stavimo sa strane. Vodu, šećer i glukozu kuhamo u sirup do 103 stupnja. Zatim dodamo želatinu i sve prelijemo preko bijele čokolade, kondenziranog mlijeka i žute boje. Zatim štapnim mikserom dobro izmiksamo da se cijela smjesa poveže. Na kraju ubacimo neutralnu glazuru i još kratko promiješamo. Sve procijedimo kroz sitno cjedilo u čistu posudu, prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo u hladnjaku preko noći.
Slaganje
Pripremimo kalupiće u kojima ćemo slagati kolač. Napunimo ih do pola pripremljenim mousseom od banane i odmah položimo zaleđenu kuglicu od čokoladne kreme u sredinu. Napunimo kalup skoro do kraja ostatkom moussea, a zatim poklopimo prethodno pripremljenim krugovima od biskvita i stisnemo kako bi dobili ravnu površinu. To je dosta bitno kako bi kolač mogao ravno stajati na podlozi. Stavimo u zamrzivač preko noći da se posve zaledi. Sljedeći dan ispečemo kekse. Pripremljenu glazuru ugrijemo na najmanjoj snazi u mikrovalnoj pećnici i ostavimo da se ohladi na 32 stupnja. Za to vrijeme izvadimo zaleđene kolače iz kalupa i položimo na rešetku za glaziranje. Kada je glazura spremna, preljevamo ju preko svakog pojedinačnog kolača pazeći da su i stranice posve prekrivene. Svaki glazirani kolač prenesemo na svoj keks i dekoriramo po želji. Koristila sam hrskave kuglice od tamne čokolade, banana čips i dekoraciju od tamne čokolade.
Fotografija: Daj kolačić