Iako nisam ljubiteljica ni oraha ni grožđica, ovu slasticu punu oraha i grožđica naprosto obožavam.
Sastojci
Tijesto
- 1 kocka svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica glatkog brašna)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 100 g svinjske masti
- 500 g glatkog brašna
- ruma (po želji)
- korica limuna
- korica naranče
- 125 ml mlijeka
Nadjev
- 375 g mljevenog oraha
- 100 g meda
- 100 g marmelade od marelice
- 100 g šeećera
- 100 g grožđica
- korica limuna
- 1 vanilin šećer
- 3 bjelanjaka
Priprema
Tijesto
Prvo pripremiti kvasac. Na vatri gotovo do vrenja zagrijte malo mlijeka. Kocku svježeg kvasca razlomite u visoku šalicu ili lonac, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera te prelijte malom količinom vrućeg mlijeka (tek toliko da pokrije kvasac). Promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se digne.
U jednoj posudi promiješajte šećer, vanilin šećer i žumanjke, zatim im dodajte mast, toplo mlijeko, pola količine brašna i dignuti kvasac te malo promiješajte.
Ovoj smjesi dodajte rum i koricu limuna i naranče te s preostalom polovicom brašna (po potrebi dodajte još malo brašna) umiješajte tijesto i ostavite na toplom mjestu oko 45 minuta.
U međuvremenu pripremite nadjev.
Nadjev
U zdjeli promiješajte šećer, mljevene orahe, med, marmeladu i grožđice koje ste prethodno nekoliko minuta držali u vreloj vodi, limun i vanilin šećer.
U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih, polaganoj miješajući, dodajte prethodno napravljenoj smjesi.
Slaganje
Nakon što je tijesto mirovalo, podijelite ga na dva dijela te svaki razvucite u pravokutnik i ravnomjerno nanesite nadjev te zarolajte u dvije role (krajeve utisnite tako da nadjev ne može izaći).
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Dobivene role preselite u odabrani lim za pečenje koji ste namastili maslacem i posuli brašnom te ih ostavite da miruju dok se pećnice ne ugrije.
Stavite ih peći u ugrijanu pećnicu oko 45 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotove orahnjače izvadite iz pećnice ostavite da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu. Čuvajte ih zamotane u aluminijsku foliju.
Fotografije: Kate Bošković