Pri izradi slastica često se koriste orašasti plodovi u različitim oblicima i za različite svrhe: za tijesta, kreme ili dekoracije.
Orašasti plodovi zapravo su voće. Njima pripadaju bademi, orasi, lješnjaci, kesteni, pistacio, ali i mnoge druge podvrste koje ne rastu u našem podneblju, kao što su indijski orah, makadamijski orah, brazilski orah, japanski orasi i mnogi drugi. Sve orašasto voće ima jezgru ili plod koji su zaštićeni korom ili tvrdom ljuskom.
Za razliku od većine voća, orašasti plodovi obiluju visokim udjelom bjelančevina, minerala, vitamina B skupine te zdravim masnoćama. Nezaobilazan su dio ljudske prehrane, a zbog svog sastava imaju povoljan utjecaj na ljudski organizam. Ipak, ne preporučuje se njihova prevelika konzumacija jer su bogati masnoćama i kalorijama.
Upotreba orašastih plodova u izradi slastica je raznovrsna. Koriste se u svim oblicima, cjeloviti, sjeckani ili mljeveni. Dodaju se u tijesta kao jedna od sastavnih namirnica, u raznovrsne kreme i pudinge te se koriste za dekoraciju slastica. Mljeveni orašasti plodovi u nekim receptima mogu zamijeniti brašno pa se često koriste za izradu slastica koje ne sadrže gluten.
Fotografije: Pixabay