Šljive su zrele i pravo je vrijeme za knedle sa šljivama! Ova originalna osječka knedla dio je gastronomske povijesti koju Turistička zajednica grada Osijeka oživljava u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom. Profesor kuharstva Ivan Kelava osuvremenio je tradicionalni recept s okusima Slavonije poput maka i oraha.
Sastojci (za 10 knedli)
Krumpirovo tijesto:
- 750 g kuhanog protisnutog krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 30 g oraha
- 25 g maka
- 40 g šećera
- 10 g soli
- 1 jaje
- 2 g cimeta
- 10 kom šljiva
- pekmez od šljiva
Omotač:
- 50 g maslaca
- 40 g krušnih mrvica
- 10 g maka
- 10 g oraha
- 40 g šećera
- cimet – po želji
Priprema
Skuhajte krumpir, protisnite ga i ohladite. Dodajte oštro i glatko brašno, orahe, mak, šećer, sol, jaje i cimet. Mijesite tijesto dok ne postane kompaktno. Od smjese oblikujte kuglice i u njih utisnite otkoštenu šljivu punjenu pekmezom od šljiva. Knedle kuhajte u kipućoj vodi.
Na maslacu popržite krušne mrvice, orahe, mak, šećer, cimet i u smjesu uvaljajte kuhane knedle. Knedle poslužite s kiselim vrhnjem i domaćim pekmezom od šljiva.
Fotografija: Turistička zajednica grada Osijeka
[print_link]