Danas se častimo osječkom krempitom sa šlagom po receptu Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača.
Sastojci
Krema
- 10 jaja
- 250 g šećera
- 4 vanilin šećera
- 200 oštrog brašna
- 50 g gustina
- 2 l mlijeka
Ostalo
- 500 g lisnatog tijesta
- 500 ml slatkog vrhnja
- 0,5-1 kg svježih jagoda
Priprema
Lisnato tijesto odledite, tanko razvaljajte pa ispecite dvije tanke kore veličine cca 25×35 cm. Veličinu kora prilagodite kalupu u kojem ćete slagati kremšnite.
S obzirom na to da se lisnato tijesto tijekom pečenja smanjuje, svakako ga razvaljajte tako da bude malo veće od kalupa u kojem će te kasnije izliti kremu.
Za pripremu kreme žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Miksajte ih 3-4 minute dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. Dodajte oštro brašno, gustin i malo mlijeka pa pjenjačom sve dobro izmiješajte. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, a zatim ulijte u zdjelu sa žutanjcima miješajući smjesu cijelo vrijeme. Izlijte smjesu natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko pa kuhajte kremu na skroz laganoj vatri nekoliko minuta.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih postupno dodajte u vruću kremu od žutanjka pa sve lagano sjedinite.
Koru od lisnatog tijesta stavite na dno kalupa pa izlijte pripremljenu kremu. Kremu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite neka se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Prije posluživanja kremu premažite tučenim slatkim vrhnje, a na vrh posložite drugi dio lisnatog tijesta prerezanog na 15 jednakih dijelova.
Napomena
U sezoni jagoda na kremu narežite svježe jagode, a zatim nanesite šlag i koru od lisnatog tijesta.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]