Učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka prošli su tjedan na međunarodnom sajmu u Ljubljani osvojili srebrnu nagradu, predstavivši svoj grad Osječkom knedlom.
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek prošlog je tjedna sudjelovala na 16. međunarodnom festivalu Več znanja za več turizma koji se svake godine održava u sklopu sajma turizma NATOUR Alpe-Adria u Ljubljani. Na ovom su festivalu svoju školu pod mentorstvom Gabrijele Barban predstavljali učenici hotelijersko-turističkog smjera Matea Sušić, Talia Batrnek, Sabina Rebronja, Stjepan Lulić i Denny Sokić, a za predstavljanje su odabrali gastro suvenir Osječku knedlu.
„Ta posebna slastica pravi je gastro brend koja domaće i strane goste svaki put iznova oduševi svojim jedinstvenom okusom.“ – opisuju nam razloge zbog kojih su odabrali baš ovu slasticu, o kojoj smo na našem portalu već pisali.
„U davna vremena, točnije u ljeto 1526. godine, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Osmanskog carstva. Konačno, na veliku sreću Osječana, u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati zadnji osmanski vojnik napustio je grad. Par godina kasnije, u sjećanje na taj veliki trenutak zazvonile su osječke crkve i tako proslavile dugo čekanu slobodu. Kako su godine prolazile, crkve u Tvrđi, Donjem i Gornjem gradu su i dalje svakoga petka u 11 zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su krajem 19. stoljeća zaboravili pravi razlog… Konačno i praktično, kuharice su shvatile da je upravo to vrijeme, „kada im sve crkve tako kažu“, idealno za pripremu jednog od omiljenih nam jela – knedli (sa šljivama), kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva! I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao i ostao poznat kao – „knedl sat“!“ – podsjećaju nas iz osječke Ugostiteljsko-turističke škole na ovu zanimljivu priču.
Podsjetimo, ovaj gastronomski suvenir oživjeli su učenici Turističko-ugostiteljske škole pod mentorstvom nastavnika Ivana Kelave, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka.
Na gostovanju u Sloveniji učenici su na svom izložbenom stolu pripremili više od 250 komada osječkih knedli, koje su dijelili posjetiteljima te ih oduševili svojim gastro suvenirom.
Iz osječke škole napominju kako je zadatak svih Osječana je ne dopustiti da ovakav brend koji ima svoje ime, priču, izgled i okus padne u zaborav.
Fotografije: Turističko-ugostiteljska škola Osijek