Na ovogodišnjoj Noći muzeja brački su osnovnoškolci kao „jelo za put u svemir“ predstavili pomalo zaboravljenu slasticu – bračke škanjate.
Prošlog je mjeseca održana još jedna Noć muzeja, na kojoj su učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Postira predstavili posebnu, ali pomalo zaboravljenu bračku slasticu – bračke škanjate, koje su prozvali „Brač space meal“ odnosno „bračko svemirsko jelo“. Na ideju da ovo jelo promoviraju kao idealan obrok za put u svemir došli su zbog njegove trajnosti, ali i zbog recepta po kojemu se stoljećima priprema.
Bračke škanjate su zapravo baškotini, dakle rade se po jednostavnoj recepturi za dizano tijesto u koje se doda malo šećera te obavezan sastojak – maslinovo ulje. Također, za izradu škanjata koristi se i jaje. Izrađeno tijesto pusti se da se malo odmori i naraste, a zatim se stavi peći. Nakon pečenja reže na fete (kriške) te se još malo vrati u pećnicu kako bi se kriške posušile.
Ova je slastica zaboravljeni kolač kojeg skoro više nitko ne izrađuje, a odličan je izbor za doručak ili užinu. Izvrsno se ljubi s prošekom, ali i bijelom kavom, jogurtom ili drugim napitkom po želji u koji se umaču kriške.
Tajna ove slastice je i neodređena mjerna jedinica za sastojke kojima se određuje recept, kao “koliko popije, neka se tijesto odmori neko vrijeme, pustiti na nadođe, prstohvat soli” i slično. Kako nam kaže Sanja Nejašmić iz Osnovne škole “Vladimir Nazor”, “jednostavni” kolači, poput ovog za škanjate, su zapravo dosta zahtjevni i ne uspijevaju baš svaki put i svakomu jer za to treba imati ruku. Tako se, ističe ona, u našim malim mjestima uvijek znalo, a i sad se zna tko je dobar za krokanat, tko za arancine, a tko za budin…
Inače, u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ postoji učenička sekcija Mladi slastičari u kojoj učenici pripremaju slastice i kolače prema receptima starih nona (baka), a zahvaljujući činjenici da je njihova škola i eko škola to rade s autentičnim bračkim aromama. Tako i bračke škanjate izrađuju od vlastitog maslinovog ulja koje je prošle godine dobilo zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Tradicionalne i pomalo zaboravljene, slatke i slane, recepte učenici ove osnovne škole za nove su generacije sačuvali objavivši malu kuharicu „U kužini moje none“.
Fotografije: Osnovna škola “Vladimir Nazor” Postira