Marija Herjavić Jerkić s nama danas dijeli recept za ukusan sok od bazge koji će vam pružiti osvježenje u ovim toplim danima.
Sastojci (za 1,8 l sirupa)
- 15većih cvjetova bazge
- 1kg sećera
- 1l vode
- 1 veći limun
- zličica limunske kiseline
Priprema
Cvjetove bazge posložite na bijeli stolnjak nekoliko sati da izađu bube. Vodu prokuhajte i još kipućom zalijte sećer, promiješajte lagano s vremena na vrijeme da se otopi pa ohladite. Time zalijte cvjetove bazge, oguljenu koricu limuna i ocijeđeni sok limuna te dodajte limunsku kiselinu. Poklopite i ostaviti dan i pol do dva na hladnom.
Sve procijedite kroz gusto sito i prelijte u čiste boce. Ako zamrzavate uzmite plastične, a za hladnjak radije staklene boce.
Prije konzumacije sirup razrijedite vodom.
Napomena: bazgu berite negdje gdje nije blizu cesta i berite cvjetove na kojima nema uši. Količinom limuna i limunske kiseline određujete kiselost i omjer okusa bazge i limuna pa to prilagodite kako volite. Odabrati nešpricane limune jer se koristi i kora, u suprotnom ih dobro operite i oribajte sodom bikarbonom.
Fotografija: Marija Herjavić Jerkić