Obožavamo deserte u kojima glavnu riječ vode borovnice, a upravo je to slučaj u ovoj panna cotti čiji je recept s nama podijelila Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
- 200 g borovnica (svježih ili smrznutih)
- sok od pola limuna
- 60 g šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
- 5 g želatine (1/2 vrećice)
I još
- 100 ml slatkog vrhnja
- borovnice za dekoraciju
Priprema
U lončić stavite borovnice, sok od pola limuna i šećer pa zagrijavajte na srednjoj vatri. Kad proključa, smanjite vatru i kuhajte oko 5 minuta, gnječeći vilicom borovnice da se raspadnu.
Skinite s vatre, uzmite štapni mikser i usitnite u kašu. Potom protisnite kroz cjedilo da se odstrane sitne koštice iz borovnica.
U drugi lončić stavite slatko vrhnje i mlijeko pa zagrijte do vrenja, ali pazite da ne proključa. Skinite s vatre, dodajte aromu vanilije i umak od borovnica i dobro izmiješajte.
Želatinu prelijte s 2 žlice hladne vode, ostavite nekoliko minuta da nabubri, otopite na najmanjoj vatri i dodajte smjesi od slatkog vrhnja i borovnica. Izmiješajte i ostavite da se prohladi do sobne temperature.
Pripremite odgovarajuće čaše ili teglice i ulijte prohlađenu panna cottu. Stavite u hladnjak na 3-4 sata ili preko noći da se ohladi i stegne.
Ohlađenu panna cottu dekorirajte umućenim slatkim vrhnjem pomoću slastičarske vreće za dekoriranje, a odozgo ukrasite borovnicama.
Fotografije: Mystic cakes