Lidija Osmak s bloga Gurmanka danas nam donosi recept za topli kolač od limuna, koji je, po njezinom sudu, ipak bolji kada je – rashlađen.
Sastojci
(za 6 keramičkih posudica)
- 200 g šećera
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 2 žlice maslaca (sobne temperature)
- naribana korica limuna
- 200 ml mlijeka
- sok od 3 limuna
- 30 g brašna
I još
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Od ukupne količine odvojiti 2 žlice šećera koje dodajte bjelanjcima i napravite čvrsti snijeg, a ostatak šećera i maslac izradite s mikserom.
Dodajte smjesi postepeno žumanjke i limunovu koricu, a mlijeko i sok od limuna posebno pomiješajte te dodajte smjesi, pa zatim brašno.
Na samom kraju žlicu po žlicu umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu istresite u male posudice (6 komada) i sve stavite u dublji lim za pečenje te nalijte oko posudica vruću vodu tako da seže do pola posudice u visinu.
Kolač pecite na 180°C oko 30 minuta tj. da dobije zlatnu koricu, ali ostane još uvijek u sredini mekan.
Obilno ga posipajte šećerom u prahu i uživajte u prekrasnoj aromi limuna.
Iako se servira još topao, meni osobno je vrlo ukusan rashlađen, a vi prosudite sami!
Fotografija: Gurmanka