Da nisu samo jagode kraljice proljetno-ljetnih slastica dokazuje i ova prekrasna krostata s malinama čiji recept potpisuje Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za kalup promjera 24 cm)
Tijesto
- 130 g šećera
- 130 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 250 g brašna
- 30 g kakaa
Krema
- 2 žumanjka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 50 g šećera
- 10 g brašna
- 10 g gustina
- 250 ml mlijeka
- 250 g bijele čokolade
I još
- 130 g džema od maline
- 250 g svježih malina
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto te ga ostavite da odstoji u hladnjaku pola sata.
Tanko ga razvaljajte i njime obložite kalup za tart te ga izbodite vilicom.
Krema
Žumanjke i šećer izradite pjenjačom te dodajte brašno i gustin i sve dobro promiješajte.
Vruće mlijeko prelijte preko dobivene smjese i kada sve dobro promiješate vratite na vatru i kuhajte kremu dok ne postane gusta. Umiješajte komadiće čokolade i kada krema postane glatka prekrijte je s prozirnom folijom i ohladite.
Slaganje
Razvaljano tijesto premažite džemom od malina koji će biti ukusniji ako ste ga sami napravili tako da smrznute maline prokuhate s nekoliko žlica šećera i malo ohladite.
Preko džema prelijte kremu i pecite crostatu na 180°C oko 45 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Kolač dobro ohladite, ukrasite svježim malinama i servirajte.
Fotografija: Gurmanka