Na blogu Pinch of Amour dočekao nas je divan recept za, kako kaže autorica Kristina Šaško, najbolje kremšnite ikad.
Sastojci
Žuta krema
- 2 vrećice želatine u prahu (sveukupno 20 g)
- 1 l mlijeka
- 10 žumanjaka
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 500 ml biljnog vrhnja za šlag
Podloga
- cca. 200 – 250 g petit keksa (količina ovisi o limu)
I još
- 500 ml vrhnja za šlag (preporučujem da koristite baš pravo vrhnja za šlag)
Čokoladna glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica biljnog ulja
Priprema
Žuta krema
Pripremite želatinu prema uputama na vrećici – želatinu pomiješajte s par žlica hladne vode i pustite 10 minuta da nabubri.
Od ukupne količine mlijeka oduzmite 100 ml, a ostatak stavite kuhati. Žumanjke pjenasto izmiskajte sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte oduzetih 100 ml mlijeka.
Želatinu stavite da se otopi. Ja je stavim u posudu vruće vode (pazite pritom da vam dio te vode ne završi u želatini).
Kad mlijeko zakipi ukuhajte smjesu žumanjaka. Miješajte dok vam krema ne počne ključati, pritom pripazite da ne prekuhate kremu, odnosno da vam žumanjci ne koaguliraju. Dosta je da vidite da je krema krenula ključati. Na kraju umiješajte otopljenu želatinu.
Kremu maknite s vatra i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi povremeno miješajući.
Izmiksajte biljni šlag i umiješajte ga špatulom u mlaku kremu.
Slaganje
Pripremite visoki lim u koji ćete uliti kremu. Lim obložite petit keksama ili pečenim lisnatim tijestom ako tako više volite.
Ulijte još toplu kremu i stavite u hladnjak na hlađenje nekoliko sati. Kad se krema stisnula smiksajte vrhnje za šlag i premažite kremu.
Čokoladna glazura
Otopite čokoladu na pari. Dodajte biljno ulje i sve dobro izmiješajte.
Malo ohladite na sobnoj temperaturi i prelijte preko kolača.
Ohladite, najbolje preko noći i uživajte u najsavršenijim kremšnitama.
Fotografije: Pinch of Amour