Marija Herjavić Jerkić nam ovaj put donosi recept za tortu od lješnjaka koju će obožavati i mali i veliki.
Sastojci
Biskviti
- 8 bjelanjka
- 160 g šećera
- 40 g kukuruznog škroba
- 160 g lješnjaka (prženi, sitno mljeveni)
Kreme
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 50 g šećera
- 50 g kukuruznog škroba
- 20 g maslaca
- 2-3 pune žlice paste od lješnjaka
- ½ želatine
I još
- lješnjaci
- slatko vrhnje
Priprema
Biskviti
Pjenasto umutiti bjelanjke pa dodati šećer. Kada se šećer otopi, dodati škrob, promiksati i dodati sitno mljevene pržene lješnjake. Prebaciti na masni papir oblikujući 4 kruga (u dva velika kockasta lima za pečenje). Peći svaki na 160°C oko 30 minuta. Ohladiti.
Krema
Ugrijati mlijeko skoro do vrenja pa lagano dodavati u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom i škrobom.
Napomena: Mlijeko prije dodavanja u kremu procijediti.
Vratiti smjesu za kremu u lonac te kuhati na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, dodati maslac i pastu od lješnjaka i dobro povezati u glatku kremu te prekriti prozirnom folijom tako da se folija stavi da dodiruje kremu. Ohladiti.
U ohlađenu kremu dodati želatinu pripremljenu prema uputi.
Napomena: Inace ne dodajem zelatinu u ovakve kreme, no pasta je malo tekucija pa je razrijedila. U konacnici se uopce ne primjeti da je ima (ja je ne volim bas, pa mi mozete vjerovati).
Slaganje
Tortu slagati unutar obruča za torte, tako da se između biskvita stavlja krema (sad je malo tekućija, no stisnut će se u hladnjaku za nekoliko sati). Kad se ohladi, maknuti obruč, tortu premazati tučenim slatkim vrhnjem i po želji ukrasiti lješnjacima.
Napomena: ovo je manja torta, promjera 18 – 20 cm, pa za veću povećati količinu sastojaka, pa peći svaki biskvit posebno.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić